Dagens PS

Wall Street: "Ingen mjuklandning för ekonomin"

Wall Street
Wall Street gick upp på måndagen. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

De amerikanska investerarna är mer optimistiska idag än för några månader sedan. Samtidigt tror obligationsinvesterare på räntor som går över 5 procent och stannar där – och att inflationen blir långvarig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ökade trycket på Federal Reserve att intensifiera sin inflationsstrid får Wall Street-proffs att tänka om.

En rapport om konsumentpriserna tisdag ökade oron och fick obligationsinvesterare att nu räkna med räntor som går över 5 procent och stannar där.

Steg på nytt

Den tvååriga avkastningen på statspapper steg på nytt medan spekulationer i räntesänkningar senare i år närmast utraderades.

Bilden är inte lika tydlig när det gäller aktier, där stigande kurser kontra en ekonomi som förra månaden expanderade nog snabbt för att skapa en halv miljon nya jobb, är huvudpunkterna.

Tisdagens amerikanska börshandel återspeglade vändningarna och tveksamheterna. S&P 500 steg, sjönk rejält och steg sedan återigen, konstaterar Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen landning alls

Barclays Plc:s strateger förutspår att tillväxten kommer att bestå samtidigt som centralbankerna kommer att driva en restriktiv politik, ett scenario som går under begreppet ”no-landing”.

ANNONS

Banken har höjt både tillväxt- och inflationsprognoserna för USA.

“Marknadens förväntningar verkar ha flyttat från hård landning, till mjuk landning och nu till ingen landning – ett läge med motståndskraftig tillväxt och högre, mer långvarig inflation – vilket är något som stöttar aktiekurserna”, säger Barclays strateg Emmanuel Cau, som menar att tisdagens konsumentprisindex understödjer tesen.

Fler optimister nu

I den senaste fondförvaltarundersökningen från Bank of America är investerarna mycket mindre pessimistiska om ekonomin än för bara några månader sedan.

Endast 24 procent av de tillfrågade väntar sig en lågkonjunktur, jämfört med 77 procent i november och antalet investerare som väntar sig en räntesänkning under de kommande 12 månaderna är det högsta sedan mars 2020.

”Kinas återöppning, lägre europeiska gaspriser och robusta jobbtillväxt i USA har minskat chanserna för recession på kort sikt. Detta borde också göra kärninflationen mer ihållande, men bana väg för ytterligare räntehöjningar”, skrev makroteamet på Barclays i en rapport denna vecka.

Läs även: Fondstjärna: ”Känns som början på tjurmarknad”  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS