Indexen på Wall Street fortsatte upp på onsdagen sedan det står klart att Fed går varsamt fram med räntehöjningarna. Investerare kunde andas ut eftersom det ser ut som att centralbanken har kontroll på inflationen.

ANNONS

Det blev en räntehöjning på 25 punkter samtidigt som Fed-chefen Jerome Powell medger att inflationen i USA är på väg ner, vilket givetvis är positiva nyheter för Wall Streets investerare.

Det var framför allt S&P 500 och Nasdaq som ökade under onsdagen, med runt en respektive två procent, medan Dow Jones såg en betydligt blygsammare ökning med 0,02 procent, berättar CNBC.

Inflationen på väg ner i USA

Räntehöjningarna i USA har nu fått den effekt som var meningen sedan inflationen är på väg ner.

”Vi ser det verkligen i varupriserna”, uppgav Jerome Powell.

Samtidigt medgav han att centralbanken inte kommer avsluta räntehöjningarna, utan att de kommer fortsätta för att pressa ner inflationen till målet på två procent.

Inga räntesänkningar under 2023

Så trots att januari visade starka siffror på Wall Street så är det fortfarande osäkert vad som händer framöver. Bill Zox, förvaltare på Brandywine Global, tror till exempel inte att det blir några räntesänkningar under det här året.

”Jag är inte ens säker på att Fed försöker få till en mjuk landning. Även om de aldrig skulle säga det, så föredrar de nog helst en lågkonjunktur och en riktig björnmarknad.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: USA-börsen steg med väntat glädjebesked från Fed [Dagens PS]

Läs även: Urstark månad på USA-börsen bådar gott [Dagens PS]