Dagens PS

Wall Street vänder upp inför centralbankens besked

centralbankens
Federal Reserves ordförande Jerome Powell. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 maj 2023Publicerad: 03 maj 2023

USA-börserna vänder upp i Wall Streets väntan med spänning på den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked i kväll. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förväntningarna är att Federal Reserve kommer att höja USA:s styrränta med 0,25 punkter till intervallet 5-5,25 procent efter att centralbankens tvådagarsmöte avslutas på onsdagen. Vid klockan 20 svensk tid håller centralbankschefen Jerome Powell en presskonferens.

Att dämpa inflationen är fortfarande centralbankens prioritet, även om ekonomer och politiker manar till försiktighet då flera banker i landet kollapsat den senaste tiden, senast First Republic i måndags.

“I stunder som dessa, av finansiell stress, kräver den rätta monetära strategin försiktighet och tålamod – för att bedöma den potentiella effekten av finansiell stress på realekonomin”, sa Austan Goolsbee, president för Federal Reserve Bank of Chicago i april, enligt CNN.

Blir räntehöjningen den förväntade kommer räntan att landa på en nivå som är den högsta på 15 år. Det mesta talar för det, vad som är mer osäkert är var Federal Reserve tar vägen efter denna höjning. Investerarna på Wall Street kommer därför som vanligt att noga granska minsta tecken på oenighet bland de röstande och de uttalanden om framtiden Jerome Powell kommer att göra efter räntebeskedet.

Vid 16-tiden svensk tid var USA-indexet S&P 500 upp 0,3 procent.

Läs även: Hur mycket höjer centralbankerna räntan?

Läs även: Centralbankerna räddade börsen – igen  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS