Volvo Cars planerar bygga ny fabrik i Europa. En tredje fabrik ska komplettera de två anläggningar företaget redan har på europeisk mark.

ANNONS

Det är i tyska Automobilwoche företagets finanschef Björn Annwall i en stor intervju berättar om planerna, enligt Svenska Dagbladet. Han säger till den tyska tidningen:

”Vi behöver båda våra fabriker i Europa, men vi behöver mer. Därför vill vi bygga en tredje fabrik.”

De fabriker Volvo Cars redan har i Europa finns i Torslanda, Sverige och Gent, Belgien. Anläggningarna har i dagsläget kapacitet att tillverka 300 000 respektive 270 000 bilar per år. Sammanlagt har Volvo Cars kapacitet i nuläget att komma upp i 1,2 miljoner bilar per år, ett försäljningsmål man siktar på att nå 2025.

50 procents chans för Sverige

Något formellt beslut om en tredje fabrik har inte fattats, men enligt planerna ska den byggas någon gång i mitten av 2020-talet. Det finns heller inget beslut på var någonstans en sådan fabrik ska placeras.

I ett pressmeddelande till nyhetsbyrån Reuters säger en talesperson för företaget att Volvo Cars har växt snabbt under det senaste årtiondet, och siktar på att fortsätta växa i en liknande takt framöver. Att Volvo Cars planerar bygga en tredje fabrik i Europa är en del av de planerna.

Batterifabrik först att byggas

Närmast i tid när det gäller fabriksbyggen är beslutet om var batterifabriken Volvo cars planerar tillsammans med Northvolt ska placeras. Volvo Cars har sagt att den ska ligga i Europa, och det finns en hel del som kan tala för att den kommer att etableras i Sverige. Ett beslut i frågan som redan är taget är nämligen att batterifabriken ska byggas i anslutning till en av bolagets befintliga anläggningar.

När Volvo Cars börsintroducerades i oktober var det en av de största noteringarna någonsin i Sverige. Sedan börsintroduktionen den 29 oktober har aktien stigit med 17 procent. Företaget har ett börsvärde på 192 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nytt rekord på börsen– ”euforiskt klimat” [Dagens PS]

Läs även: Gyllenhammars sista Volvo – här visas knallröda 850:n [Dagens PS]