Volvo Cars premiär på börsen blev en succé. Aktien steg 20 procent efter att vd Håkan Samuelsson ringt i börsklockan.
– Nu börjar en spännande resa, nu har vi pengar, så nu har vi inga ursäkter, säger Håkan Samuelsson.

ANNONS

Det var 86 år sedan det hände för första gången. 1935 gick Volvo in på Stockholmsbörsen för allra första gången. Fredagen den 29 oktober var det dags igen. Efter att Volvos bilar tagit en utflykt till Ford och sedan Kina landade en minoritet av bildelen av bolaget på Stockholmsbörsen igen.

200 000 nya ägare

Intresset har varit stort inför den största svenska aktienoteringen någonsin. Stundtals har Volvo Cars ifrågasatts, men i slutändan blev det enligt Volvo över 200 000 svenskar och många institutioner som såg till att noteringen blev kraftigt övertecknad. Svenska småsparare har köpt aktier för 10 miljarder kronor, enligt SvD.

Teckningskursen var 53 kronor och de som tecknat sig kunde notera en rejäl uppgång direkt. Aktien steg direkt till 60 kronor, upp med drygt 13 procent. Sedan började kursen leta sig ner mot 58 kronor, en uppgång på 10 procent. Vid lunchtid låg aktien över 64 kronor, en uppgång på över 20 procent för de som fått tilldelning av aktien.

”En cool ticker”

– Det är en erkänsla på allt hårt jobb vi gjort i 10 år och en start på nästa fas. En erkänsla för våra planer som vi pratat med investerare med. Och nu kan alla investera i Volvo Cars med en cool ticker: Volcar, säger Håkan Samuelsson.

Den symboliska börsklockan stod i Volvo Showroom i Kungsträdgården. På distans ringde Volvos styrelseledamot Daniel Li i en kinesisk gong-gong. Foto: Volvo Cars

Håkan Samuelsson menar att dagens notering bara är början på Volvos nya utmaningar för att bli en helt elektrisk biltillverkare till 2030. Redan 2025 ska varannan såld bil vara elektrisk.

Ny fas i dag

– Nästa fas startar nu och vi har säkrat vår förändring. Vi ska vara den snabbaste omvandlaren till elbilar. Vi ska bara bygga och sälja elbilar, det är vad våra kunder förväntar sig. Alla nya bilmodeller vi släpper nu blir helt elektriska med centrala datorer som vi utvecklar själva. Vi sätter en ny teknisk standard, du ser det på taket där det sitter en Lidar, säger Håkan Samuelsson.

För Volvo Cars var det aldrig någon tvekan om att aktien skulle noteras på Stockholmsbörsen och inte i New York.
– Vi har ett svenskt arv, så det var naturligt att bli listade i Stockholm, säger Håkan Samuelsson.

ANNONS
ANNONS

Bjöd upp anställda

Klockringningen gjordes på ett typiskt svenskt demokratiskt sätt. Håkan Samuelsson bjöd upp flera anställda från finansavdelningen som fick vara med och ringa i börsklockan. Även Volvos ordförande Li Shufu höll ett förinspelat tal till aktieägarna där han jämförde Volvos kommande tillväxt med en tiger.

Volvos ordförande Li Shufu höll ett inspelat tal på kinesiska där han jämförde Volvo Cars kommande resa med en tiger. Foto: Volvo Cars

– Jag vill tacka investerare i Sverige och runt om i världen som stöttar vår vision för Volvo Cars. Volvo Cars kommer fortsätta att skapa värde och erbjuda förstklassiga kundupplevelser, vilket i sin tur kommer att generera bra avkastning för Volvo Cars globala investerare, säger Li Shufu.