Vision Fund, som ingår i japanska Softbanks utbud, har drabbats av ett ordentligt dråpslag, skriver CNBC. Fonden har förlorat 3 500 miljarder yen, eller 276 miljarder kronor, sedan starten 2017.

ANNONS

Den globala marknadens häftiga svängningar i samband med inflation, räntehöjningar och annan oro har påverkat fondens resultat. Softbanks grundare Masayoshi Son säger till CNBC att Softbank kommer att bli mer konservativt när det gäller nya investeringar och att man går in i en typ av försvarsposition.

Fonden Vision Fund kom till på Masayoshi Sons initiativ, och var tänkt som ett sätt att positionera om företaget som en investeringsbank.

Vision Fund står för bolagets största tapp

Nu tappar den rekordbelopp som en följd av att tech-aktier har varit extra känsliga. Det handlar om stigande räntor och om Kinas regleringar som har påverkat hela tekniksektorn i landet. Softbank har haft stora investeringar på den kinesiska marknaden.

Ett av de bolag som har bidragit till förlusten är e-handelsbolaget Coupang, som börsnoterades i USA förra året och som har sjunkit med 60 procent 2022. Andra bolag som man investerat i är Grab och Doordash.

För Softbank som koncern landar förlusten på 1 700 miljoner yen och kommer att skriva ned värdet på en del av de företag som man investerat i.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Softbanks grundare förlorar 25 miljarder dollar i tech-ras