Softbanks grundare Masayoshi Son har förlorat 25 miljarder dollar i tech-ras på ett år. Bolagets förluster beror bland annat på kriget i Ukraina och att Kina slagit till hårt mot techsektorn.

ANNONS

Miljardären Masayoshi Son ser sin förmögenhet minska rejält – den har redan kraschat med 25 miljarder dollar under det senaste året, enligt Bloomberg Billionaires Index – till omkring 13,5 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Softbank gjorde jätteförlust

Den japanska it- och finansjätten Softbank redovisade en förlust på motsvarande 30 miljarder kronor för det tredje kvartalet 2021. Aktieinnehavet i kinesiska e-handelsjätten Alibaba rasade i spåren av myndigheternas åtstramningar, där Alibaba tappade nära 3 000 miljarder kronor i värde på ett år.

Softbank är beroende av finansiering för att hålla uppe investeringstakten och stödja sitt aktieåterköpsprogram. Bolaget kommer att behöva så mycket som 45 miljarder dollar i kontanter i år, förutspådde Jefferies analytiker Atul Goyal förra månaden, som också tror att  Masayoshi Son kommer behöva sälja Alibaba-aktier för att möta kraven.

Problemen ser inte ut att ta slut för Softbank-aktien som har fallit nästan 60 procent under det senaste året.

”Det finns inga goda nyheter i sikte”, säger Tomoaki Kawasaki, senioranalytiker på Iwai Cosmo Securities Co.

”Om de ombeds att öka säkerheten, kommer det att innebära att investerare måste vara mer försiktiga med de finansiella risker som företaget står inför. ”

ANNONS
ANNONS

Svårare ta ut vinster

Samtidigt kommer det att bli svårare för Masayoshi Son att ta ut vinster framöver. Alibaba, SoftBanks största investering, har tappat 35 procent i år. Samtliga förutom tre av de 23 aktier som backades upp av konglomeratet har sjunkit under sina börsintroduktionspriser.

Läs även: Softbank för samtal om att avnoteras från börsen [Dagens PS]