Barclays klantade sig, och det kostade vinst. En av världens största banker får under första halvåret betala straffavgifter på nästan 24 miljarder kronor, och det påverkar förstås siffrorna.

ANNONS

När Barclays kvartalsrapport kommer är det med en vinst som rasat jämfört med 2021. Banken rapporterar en vinst på 1,072 miljarder pund (drygt 13,3 miljarder kronor), vilket ligger helt i linje med analytikernas förväntningar på 1,085 miljarder pund (13,5 miljarder)

Vinst halverad från 2021

Jämfört med samma period förra året är det ett ras med 48 procent.

En bidragande orsak till vinstraset är misstaget banken gjorde när värdepapper för drygt 156 miljarder kronor mer än de hade tillstånd för i USA. Det handlar om så kallade strukturerade värdepapper, och banken får betala drygt 16,2 miljarder kronor i straffavgift för det misstaget, uppger CNBC.

Den jätteutgiften uppvägs till viss del av en hedgefond, som gav drygt 9,3 miljarder i inkomst.

Mer straffavgifter väntar

Enligt CNBC får Barclays också sätta undan drygt 2 miljarder kronor för en uppgörelse som rör en undersökning av kommunikationsverktyg som används av de anställda.

Till råga på allt påverkar dollarns stigande värde kostnaderna. Banken ökar på den beräknade årskostnaden, från 15 miljarder pund (knappt 187,2 miljarder kronor) till 16,7 miljarder pund (208,4 miljarder).

Vinst rasar för Barclays – 48 procent ned från i fjol
C.S. Venkatakrishnan tog över som vd för Barclays i november 2021. Foto: Barclays

Kunderna reagerar bra

Bankens vd C.S. Venkatakrishnan tog över rodret för Barclays i november 2021. Han säger att första halvåret har varit starkt för Barclays.

”Resultatet av första halvan visar uthålligheten och fördelen som diversifiering på alla nivåer ger, både när det gäller banken och våra andra verksamheter”, säger Venkatakrishnan enligt CNBC.

Bankens utlåningsdel fungerar bra, säger Barclays ekonomichef Anna Cross enligt Bloomberg. Kunderna fortsätter att betala av på sina lån, och lägger om lånen nu när räntan är låg.

ANNONS
ANNONS

”Kunderna har reagerat rationellt på den ekonomiska miljön”, säger Anna Cross.

Läs även: Spararna dumpar råvaror efter oljeprisfall [Dagens PS]

Läs även: Bankjätten Credit Suisses vd avgår efter fiasko [Dagens PS]