Exklusiva viner hetare än någonsin och priserna spöar många av de större börserna. Dagens PS tipsade nyligen om att vin som investering är en vinnarstrategi (se länk längst ned i artikeln).

ANNONS

”Korken ur på vinbörsen”, utbrister Affärsvärlden i en rubrik med anledning av det växande intresset för ovanliga viner under brinnande pandemi.

Vinbörsen Live-Ex i London har noterat nytt rekord, fler exklusiva viner än någonsin tidigare byter ägare under virusets framfart i världen. Enligt AFV ”nådde det totala budvärdet på Live-­Ex ett nytt all-time-high på 83 miljoner pund” under fjolåret.

Vid sidan av det registrerade antalet transaktioner och olika viner som handlades på börsen nya rekordnivåer, enligt artikeln.

Champagne går bäst

Under 2020 gick Liv-Ex benchmark, Liv-Ex 100 som omfattar de 100 mest sålda vinerna, upp med 5,3 procent, skriver Affärsvärlden och berättar att Champagne utmärkte sig som den starkaste regionen med en uppgång av sitt delindex på 8,3 procent.

Champagne fick bränsle av att inte omfattas av 25-procentiga amerikanska tullar, som exempelvis Frankrikes Bordeaux. Där till nådde flera viner från vad som betecknas som toppårgångar, 2008 och 2012, marknaden.

Även italienska viner, som också är befriade USA:s tullar, hade en bra utveckling under 2020.

”Kombinationen av låga räntor och enorma finanspolitiska stimulanser gör att inflationen i tillgångspriser inte bara håller sig till aktier, råvaror och fastigheter. Vinmarknaden kommer också vara ett attraktivt alternativ för de med pengar att investera”, säger Justin Gibbs, en av grundarna till Live-Ex, skriver AFV.

Italienskt vin mest handlat

Tidningen berättar att det italienska vinet Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino från 2013 handlades mest på Liv-Ex under förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest i pris steg L’Eglise-Clinet 2010 från Bordeaux (+37 procent), följ av italienska Sassicaia 2013 (+31 procent) och trea kom champagnen Bollinger La Grande Annee 2008, som enligt tidningen stack i väg upp 28 procent.

Fina viner lockar allt yngre och superrika, framgår det, liksom att intresset för lyxviner även ökar i Sverige, där Bukowskis tar hand om vinauktionerna, dock i statliga monopolet Systembolagets regi.

Läs även: Dags att dumpa aktier – här ska du investera! [DagensPS.se] »