Sandvik var först ut bland börsens verkstadsjättar att inleda rapportsäsongen under tisdagen. Trots att rapporten var bättre än förväntningarna så rasade aktien.

ANNONS

Det är goda tider för Sandvik som gynnas av höga metallpriser och samtidigt ser höga ordernivåer.

”Det ser positivt ut för både 2021 och 2022. Tillväxttalen kommer naturligtvis att för­ ändras när vi möter högre jämförelsetal, men vi tror att den absoluta nivån kommer att fortsätta vara hög fram­över”, säger Sandviks vd Stefan Widing till Di. 

Den dagliga orderingången var i början av april drygt 25,8 miljarder kronor, vilket var högre än förväntat, och samtidigt växte med 12 procent jämfört med samma period förra året,

”Det skedde en bred, successivt ökande efterfrågan på Sandviks lösningar”, fortsätter Stefan Widing.

Stora besparingar

Samtidigt säger han att Sandvik har runt 300 miljoner kronor i temporära besparingar för  kvartalet vilket får en ”bra påverkan på kvartalet som helhet”.

ANNONS
ANNONS

Det justerade rörelseresultat för perioden var 4.170 miljoner kronor vilket, var en ökning jämfört med samma period i fjol då vinsten var 3.728 Mkr.

Även aktien har ökat under kvartalet, hela 12 procent sedan årsskiftet.

Aktien rasade

Under tisdagens rapport rasade den dock med 5,3 procent.

Enligt Handelsbankens råvaru- och verkstadsanalytiker Gustaf Schwerin räcker det inte med starka rapporter för att hålla starka siffror på börsen.

”Det är väldigt höga förväntningar i marknaden just nu”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ståljätten Sandviks vd ökar förvärvstakten