Gamestops vd får 1,5 miljarder kronor för att sluta. Detta efter att han blivit lovad aktier i betalning före Gamestops aktie sköt i höjden i en strid på Wall Street.

ANNONS

Gamestop sänkte vd:n George Shermans lön när coronapandemin drog igång för att spara pengar. I stället fick vd:n aktier som betalning i tv-spelsåterförsäljaren som hade det tufft på börsen. De var inte värda så mycket, och styrelsen tyckte att vd:n fått en rimlig ersättning.

Strid mellan Wall Street och Reddit

I januari 2021 förändrades allt för Gamestop, och för George Sherman. Bolaget blev den centrala pjäs i en strid på marknaden mellan hedgefonder på Wall Street och småsparare på internetforumet Reddit, och aktien sköt i höjden. Förra sommaren, när Gamestop avtalade om aktierna med George Sherman var de värda 5 dollar. På toppen i januari var den uppe på 483 dollar per aktie.

I måndags kom nyheten att George Sherman slutar som vd för Gamestop i sommar, efter att ha missat resultatförväntningar. Enligt Reuters innebar det också att han fick avstå aktier relaterade till hans prestation värda 98 miljoner dollar, motsvarande 822 miljoner kronor.

Får ut alla aktier när han slutar

Men han kan skratta hela vägen till banken ändå. Han fick också 925 000 aktier av företaget som inte var länkade till prestationen. De skulle betalas ut under tre år, men med en exit-klausul som innebär att han får ut alla aktier när han nu slutar.

George Sherman avgår den 31 juli i sommar, och kan då sälja aktierna. Med Gamestops nuvarande börskurs på 158 dollar per aktie så får Sherman aktier värda 179 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor för att sluta

ANNONS
ANNONS

Enligt Gamestop så blir George Sherman kvar i styrelsen utan betalning, för att hjälpa den nya vd:n komma in i jobbet. Han avstod att kommentera Reuters uppgifter om avgångsvederlaget.

Läs mer: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”