Vd-bonusar inte hållbara – får underbetyg

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
bonus
Svenska vd:ar belönas i allt högre grad med bonusar utifrån hållbarhetskriterier, men målen för hur den gröna linjen efterlevs följs inte upp. (Foto: Pixabay)

Svenska vd:ar belönas i allt högre grad med bonusar utifrån hållbarhetskriterier, men målen för hur den gröna linjen efterlevs följs inte upp.

ANNONS
ANNONS

“Redovisningen är ofta ganska undermålig”, konstaterar konsultbolaget Novare Pays vd Erika Andersson i en TT-intervju som publiceras på SvD.se.

Novare Pays årliga redovisning av vd-ersättningarna i börsbolagen visar att ersättningar, lön, bonusar och liknande i fjol ökade med totalt 4,8 procent.

De verkställande direktörerna fick i genomsnitt ett större lönepåslag än deras anställda, även om toppcheferna i snitt också fick känna av reallönesänkningar.

Gröna vd-bonusar mer vanligt

Totalt uppgick vd-bonusernas andel av lönen till 37 procent 2022, en låg nivå jämfört med hur det ser ut internationellt.

Det nya är att hållbarhetsaspekten tar allt mer plats i bonuskriterierna till de verkställande direktörerna på börsen i Sverige.

Däremot visar konsultbolagets granskning att styrelserna är dåliga på att följa upp hur bra vd:arna är på att infria hållbarhetsmålen, framgår det i TT-artikeln på SvD.se.

Bonusarna följer dessutom, visar undersökningen, i lägre utsträckning aktiekursernas utveckling på börsen. Intäkter och vinst har blivit viktigare ur bonusaspekt.

Läs också: Ericssons vd får 12 miljoner mindre i bonus

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS