Dagens PS

Varning: Börsrally ställer till det för Fed

Fed
Två dagar i rad har Dow Jones på Wall Street slagit nytt rekord och nu är snacket i gång om börsrallyt i USA grusar Feds utsikter. På bilden syns Fed-chefen Jerome Powell. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 15 dec. 2023

Två dagar i rad har Dow Jones på Wall Street slagit nytt rekord och nu är snacket i gång om börsrallyt i USA grusar Feds utsikter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som får börsen att nå nya höjder är förhoppningar om räntesänkningar.

Fed rörde på nytt inte räntan på senaste mötet och det stärker investerarnas förtroende om att den amerikanska centralbanken i stället börjar sänka räntorna inom en snar framtid.

Men debatten intensifieras samtidigt om börsrallyt är till nackdel och kan komplicera Federal Reserves kamp mot inflationen, skriver The Wall Street Journal.

Många investerare prisar in räntesänkningar som lyfter finansmarknaderna ännu mer, men skeptikerna finns också där och ställer sig tveksamma till hur hållbart rallyt är, konstaterar WSJ.

Påhejarna av börsrallyt har tidigare tolkat Fed fel

Det som oroar är att tillväxten i den amerikanska ekonomin fortfarande bedöms vara för stark för att räntorna ska börja sänkas på allvar, och det är inget nytt att Wall Streets tjurar ropar hej i förskott.

Det har hänt förut och sedan har bakslagen kommit.

Joe Brusuelas, chefsekonom på RSM US, säger till tidningen att de optimistiska investerarnas ränteprognoser är orimliga i ett läge när inflationen nu sjunker tillbaka.

ANNONS

Det är inte lågkonjunktur, slår han fast.

Expertduo sågar optimisternas ränteprognoser

“Det här är självförstärkande svulstighet. Det är för mycket, för tidigt, med tanke på den underliggande fundamentala styrkan i ekonomin”, säger han om de som inbillar sig att räntorna kommer att justeras ned med eftertryck och med start före juni nästa år.

“Marknaden har legat före verkligheten under de senaste två åren, och den ligger fortfarande före sig själv med hur mycket Fed kommer att sänka räntorna”, säger Michael Rosen, investeringschef för Angeles Investments, från sin horisont till WSJ.

Han tillägger att det hade funnits grund för fem-sex räntesänkningar under 2024 om tecknen visade på en recession, men så är inte fallet och inte heller Fed ser sådana signaler, påpekar han.

Läs även: Hongkongbörsens Hang Seng i täten i Asien Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS