På börsen rullar hjulen snabbt. Vinstvarningar, sparkade chefer, uppköp och emissioner i en salig blandning. Det finns ständigt ny information att ta ställning till och strategiska val att göra. Kanske är det just dessa oväntade händelser och osäkerheten som gör att många skyr börsen som ett bränt barn skyr elden.

ANNONS

Att det går att tjäna pengar på aktier är vida känt. Ändå minskar det direkta ägandet på börsen i samma takt som turspelen och lotterierna fortsätter att öka. Det är för mig en gåta varför vi är så vårdslösa med våra sparpengar. Hur kan man välja att spara sina pengar till 0 procents ränta istället för 5, 8 eller 11 procents avkastning på börsen? Det är ju en skillnad på miljoner i fickan över tid.

Det handlar såklart, som mycket annat, om psykologi. Finansbranschen har gjort sitt bästa för att skrämma gemene man från att själva ta beslut om investeringar. De har marknadsfört bankmän i pressveckade kostymer och sobra slipsar som våra frälsare och fått oss att gå med på att betala dyra pengar för att få ”hjälp” vi egentligen inte behöver.

Psykologin påverkar även dem som redan är aktieägare. När alla dansar nära utgången och många börjar sälja sina aktier är det lätt att dras med och agera likadant. Samma sak när en aktie spås en lysande framtid och tillströmning en av nya aktieägare forsar in. Vem som har rätt och vem som har fel är omöjligt att på förhand veta. Det enda som man kan hålla sig i när det svänger åt olika håll är din egna plan.

När det gäller sparande är den egna strategin extra viktig eftersom börsen historiskt alltid har gått både upp och ner. Det kommer med stor sannolikhet också fortsätta på samma sätt. Vad innebär då detta? Jo, att vi som äger aktier och fonder ibland ser våra innehav öka i värde och ibland minska. Det innebär inte att vi per automatik har förlorat några pengar. Det är ju först när vi säljer aktier eller fonder med förlust som vi förlorat pengar. Det kräver att man både frammanar is i magen och mod att agera då det behövs.

Ett bra sätt att sätta sina egna reflexer åt sidan är att bestämma sig för vilka bolag man vill investera i. Förslagsvis väljer man bolag man förstår sig på och tror på långsiktigt. Kanske agerar de på en marknad du kan, inom en trend du tror på eller helt enkelt känns trovärdiga på lång sikt. Det går så klart dessutom att göra det ännu enklare för sig själv. Allra enklast är det att vara aktiesparare då man bara månadssparar i aktier och fonder och på så sätt kan strunta helt i börsens rörelser. Ibland köper man på toppen, ibland på botten. Strategin håller för väldigt många och är enkel. Men vem har sagt att enkla planer är fel? Särskilt inte om de fungerar.

ANNONS
ANNONS

En tydlig och enkel strategi bidrar till att behålla lugnet. Lägg bort drömmarna om att bli rik snabbt och att vara smartast på marknaden. Det räcker med att ”plan the work and work the plan”.

/Therese