Dagens PS

Så lätt kom bedragarna över guld och kontanter

Israel
Det blev storvinst i både guld och kontanter för bedragarna som lurade Air Canada. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 okt. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Nu stäms flygbolaget Air Canada sedan tjuvar enkelt använde falska dokument för att plocka upp en last som var värd runt 190 miljoner kronor. Bedragarna kunde lätt plocka upp guld och kontanter utan att några misstankar väcktes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det låter som handlingen i en Hollywood-rulle, men det är en sur verklighet för Air Canada som nu får en saftig stämning mot sig.

Air Canada stäms för bristande kontroll

Stämningen kommer från Miami-baserade säkerhetsbolaget Brink’s som uppger att flygbolaget inte hade tillräckligt med skydd gällande lasten som var märkt med “valuable cargo” när den flögs mellan Zurich och Toronto i april.

Brink’s hade hyrts in av både banken Raiffeisen Switzerland Genossenschaft och ädelmetallbolaget Valcambi SA för att transportera den värdefulla lasten som bestod av 400 kilogram guld och nästan två miljoner dollar i kontanter.

Det dröjde inte länge efter att frakten hade kommit fram tills att en man kom för att hämta den. Problemet var bara att ingen brydde sig om att kontrollera om dokumenten verkligen stämde, som sedan visade sig vara falska, berättar Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Pinsam historia utan kommentarer

Än så länge är guldet och kontanterna på drift, samtidigt som det inte finns någon misstänkt i fallet och Air Canada vill inte kommentera den pinsamma stämningen.

De andra inblandade bolagen vill heller inte kommentara det hela.

ANNONS

Den kanadensiska polismyndigheten uppger att “utredningen pågår och detaljer vill delges när utredarna anser att det inte påverkar integriteten av utredningen”.

Brink’s uppger att de stämmer Air Canada på drygt 15 miljoner dollar för det försvunna guldet och 1,9 miljoner dollar för kontanterna, plus eventuella andra kostnader.

Oavsett utgången på stämningen så lär Air Canada kolla igenom dokument som rör värdefulla laster lite noggrannare framöver.

Läs även:

Flygbolaget som vill att du reser utan kläder – Dagens PS

Fler flygbolag ska väga sina passagerare – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS