Dagens PS

Stortinget: Du har rätt att betala med kontanter i Norge

Kontanter
Fritt fram för kontanter i Norge. (Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Det kontantlösa samhället? Det blir inget med det i Norge, där Stortinget nu ändrar i lagen för att styrka rätten att betala med kontanter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige finns allt fler skyltar om “kontantfri butik”. Men i Norge är det här är en utveckling som politikerna sätter stopp för.

Under torsdagen beslutade Stortinget (motsvarande Riksdagen) att ändra i finansavtalslagen. Ändringarna syftar till att “stärka rätten till kontant betalning och göra reglerna tydligare, och därmed också lättare att förstå och praktisera”, skriver Stortinget på sin hemsida.

“Måste ta beredskapen på allvar”

“Vi måste göra det möjligt för människor som tycker det är lite svårt att vara digitala att vara säkra på att de får betalt kontant när de går till butiken”, säger stortingsrepresentanten Sigbjørn Gjelsvik, Senterpartiet.

“Krig och oroligheter i vårt eget närområde de senaste åren har visat att vi måste ta beredskapen på allvar. Det är inte utan anledning som Direktoratet för social trygghet och beredskap rekommenderar alla att ha lite kontanter hemma. Därför är dagens beslut också en viktig beredskapsåtgärd”, säger han.

Räcker med skylt om kontanter i Sverige

Huvudregeln i Sverige är att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning enligt Riksbankslagen. Men avtalsfrihet gäller i civilrättsliga förhållanden mellan privata näringsidkare och kunder, till exempel räcker det för en butik att sätta upp en skylt om att butiken inte tar emot kontanter.

Läs även: Skandal: Så enkelt tvättar gängkriminella pengar (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Cash is king – speciellt den här valören (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS