Dagens PS

Cash is king – speciellt den här valören

dollar
50-dollarssedeln är en valör som amerikanarna gärna lägger på hög. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 nov. 2023Publicerad: 19 nov. 2023

Sedan pandemin är det många amerikanare som gärna behåller lite extra kontanter i hemmet. Av det skälet har USA:s regering tryckt upp en rekordsumma i en utvald valör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheter vill ofta se att människor skippar kontanter så att de har mer kontroll på överföringar och därmed kan undvika kriminella handlingar.

Samtidigt har tekniska haverier visat att det inte går att helt luta sig tillbaka på betalkort. Därför vill till exempel Riksbanken att svenskar ska kunna betala med kontanter och att detta bör skyddas genom lagstiftning.

Cash is king

I många länder ser det helt annorlunda ut, där vill verksamheter och allmänheten helst betala med kontanter, och inte med betalkort – eftersom de bland annat oftast innebär avgifter till bankerna.

I USA är det många amerikanare som fortfarande håller fast vid “cash is king”. De började samla på sig kontanter under pandemin, som de hade i sina hem, plånböcker, bilar och på andra platser – som en försäkring för att alltid kunna betala för sig.

Som ett resultat av det började staten trycka upp mer pengar, och det var framför allt 50-dollarssedeln som regeringen siktade in sig på, vilket motsvarar en dryg femhundring.

Rekordsumma trycktes upp

Förra året trycktes över 750 miljoner sedlar av den valören, vilket landar på nästan 38 miljarder dollar – en rekordsumma som inte har uppnåtts på över 40 år, enligt CNN.

Just 50-dollarssedeln hade börjat bli sällsynt eftersom den inte hade tryckts upp i stora antal under många år.

Federal Reserve har även i år beställt ett stort antal av valören, även om det hamnar på runt en tredjedel av förra årets beställning.

Suget efter att lägga kontanter på hög är fortfarande stort i USA, där Fed konstaterar att “en betydande summa kontanter sannolikt inte kommer att användas för dagliga inköp”.

Läs även:

Experten: Nu är dollarn en best igen – Dagens PS

Brics-länder mobiliserar för att bryta dollarns dominans – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS