I september förra året nådde den amerikanska dollarn sin högsta nivå hittills, för en del låginkomstländer som är beroende av dollarn ledde det till ekonomisk och politisk kris.

ANNONS

Den amerikanska dollarn är världens dominerande valuta och i världshandeln spelar den en viktig roll. Det är kanske bra för amerikaner, men inte för resten av världen, det skriver CNBC.

Finns inte så många alternativ

”Så här är paradoxen. Resten av världen föraktar hur dominerande dollarn är, men de går till den amerikanska dollarn, eftersom det verkligen inte finns så många alternativ, säger Eswar Prasad, ekonom vid Brookings Institution och professor vid Cornell University, till CNBC.

Nästan 60 procent av världens centralbankers valutareserv investeras i dollardominerade tillgångar, trots ständiga förutsägelser om dollarns undergång.

Dollarn utgör mer än 60 procent av internationella skulder, 50 procent av världens lån och andelen av dollarn som betalningsvaluta världen över är mer än 40 procent.

Dollarn dominerar globala transaktioner

Den amerikanska dollarn är den bästa valutan för internationella finansiella transaktioner och används även för att köpa och sälja råvaror som olja.

Dollarns dominans i globala transaktionen når även det amerikanska banksystemet som i sin tur påverkas av USA:s finans- och penningpolitik.

Allvarligt problem för låginkomstländer

”Detta kommer i slutändan att befästa dollarns dominans ytterligare,” säger Eswar Prasad till CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Det är verkligen ett allvarligt problem för låginkomstländer som har höga nivåer av utlandsskulder, särskilt dollardenominerade skulder”, fortsätter han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Dissa dollarn – Placera här i stället enligt förvaltare [Dagens PS]