Enligt ett blytungt index är den svenska kronan köpvärd och har varit övervärderad mot dollarn under hela 2000-talet.

ANNONS

Det är The Economist Big Mac-index som kommit fram till att den svenska kronan inte alls är så stukad som det verkar.

Tvärt om är kronan hyfsat köpvärd, heter det.

”Enligt tidningens julisammanställning kostade en Bic Mac 57 kronor i Sverige och 5,15 dollar i USA, vilket skulle ge en rimlig växelkurs på 11,07 kronor per dollar. Nu gör den det och lite till. För första gången under det här millenniet pekar hamburgarna på att kronan att köpvärd”, skriver Di som också uppmärksammar detta.

Kronan stod på fredagen, håll i er nu, i 11.20 kronor mot dollarn.

Det är den amerikanska centralbanken Federal Reserves återkommande räntehöjningar i kampen mot inflationen som eldar på dollarkursen.

Dagens PS har tidigare berättat att centralbanker världen över tävlar om att höja sina räntor i försöken att tämja inflationen (se länk under artikeln).

Under veckan har aktiemarknaden globalt fallit som en sten, Stockholmsbörsen inget undantag, och i Sverige är det fastighetssektorn som fått ta mest stryk.

ANNONS
ANNONS

”Stockholmsbörsens fastighetsindex föll med hela 13 procent och har backat med 52 procent sedan årsskiftet. I veckan passerades den tidigare botten från i juli i och närmar sig den vid coronakrisen under våren 2020”, skriver Dagens Industri.

Läs mer: Citigroup om börsen: Tomten kanske inte kommer i år [Dagens PS]

Missa inte: Räntorna höjs från Sverige till Sydafrika med USA i täten [Dagens PS]