Längtar du till julen? Efter en vecka med ännu en räntehöjning från Fed och en förlust på 21 procent hittills under 2022 för S&P 500 aktieindex är utsikterna för ett tomte-rally vid årets slut långt borta enligt Citigroup, skriver Market Watch. 

ANNONS

När affärsbanken Citgroups globala team för tillgångar och resurser delade sin syn på det ekonomiska läget under fredagen var prognosen inte helt oväntat relativt dyster och ett lyft för aktiemarknaden långt borta.

”I år kanske tomten inte levererar”, sade Dirk Willer på Citigroup.

En bedömning som bygger på att 2022 års resultat helt enkelt inte hållit måttet så här långt. Ett så kallat jultomte-rally är därför inget att hoppas på, förrän man kan visa upp god avkastning från januari till oktober, vilket inte varit fallet i år.

Sämsta avkastningen sedan 2008

Till detta kommer en förlust på 21 procent bland USA:s femhundra största bolag. Detta enligt S&P 500:s aktieindex, som tyder på att landet är på väg in i den sämsta årliga avkastningen sedan finanskrisen 2008, skriver skriver Market Watch. 

Veckans räntehöjning från Federal Reserve på 75 punkter gör knappast saken bättre. Särskilt inte eftersom fler åtstramingar är att vänta och investerare samtidigt brottas med inflation, ett eskalerande krig i Europa och en energikris.

Citigroup förutspår recession

Med jultomte-rally menar man som regel vinster som kommit in under de fem sista sessionerna av ett kalenderår, och de två första året därpå. Ett fenomen som marknaden fick uppleva tidigare i år. Enligt LPL Financial var det också det bästa rallyt på nio år.

Nu är bilden en annan. Willer och hans kollegor på Citigroup bedömer det därför högst sannolikt att marknaderna står inför en recession.

”Det är allmänt känt att vinstuppskattningar måste hamna i lågkonjunkturer och att nuvarande uppskattningar för 2023 är för höga. Det är dock osannolikt att aktiemarknaderna kommer att kunna se igenom fallande uppskattningar, eftersom värderingar vanligtvis drar ihop sig till lågkonjunkturer, säger Willer.

ANNONS
ANNONS

Tomten kan därför få det hett om öronen på mer än ett sätt i år och rallyt får vänta.

Läs även: Brett börsras i Europa – röda siffror överallt [Dagens PS]

Läs även: Det brittiska pundet – lägsta nivån sedan 1985 [Dagens PS]