Kriget i Ukraina har stärkt valutorna i Rysslands grannländer när ryssar som flyr undan mobilisering tar med sig sina besparingar.

ANNONS

Den ryska utvandringen som orsakats landets invasion av Ukraina, har gjort att valutorna i de forna sovjetrepublikerna i år toppar global ranking, det rapporterar Bloomberg.

Valutan har ökat med över 22 procent

Valutorna i Rysslands grannländer Armenien, Georgien och Tadzjikistan är bland de som ökat mest mot den amerikanska dollarn efter att tusentals ryssar bosatt sig där.

Data sammanställd av Bloomberg visar att Armeniens dram har ökat med mer än 22 procent mot dollarn sedan årets början och det är den största ökningen av någon valuta i år.

Georgiens lari har ökat med mer än 16 procent och Tadzjikistans somoni har ökat 10 procent.

Bra flyktvägar för ryssar

”Det är ryssar, som flyttar till dessa länder under en lång tid på grund av geopolitiska problem, som håller sina pengar i sådana valutor och driver upp växelkursen”, säger Natalia Milchakova på Freedom Holding Corp, till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

De här små länderna är tilltalande flyktvägar för ryssar eftersom inga visum krävs, ryska talas allmänt och eftersom de inte har några restriktioner för flytt av besparingar till lokala banker.

Penningöverföringar från Ryssland

Kostnaden för penningöverföringar från Ryssland till Georgien har femfaldigats i år och kriget är förklaringen.

Penningöverföringar från Ryssland motsvarar över 60 procent av alla överföringar till Georgien i år och överstiger enligt Georgiens centralbank 1,75 miljarder dollar, drygt 18 miljarder kronor.

Penningöverföringarna till Armenien uppgick under årets första tio månader till 2,8 miljarder dollar, drygt 29 miljarder kronor, vilket är en fyrdubbling jämfört med motsvarande period förra året.

Mindre påverkan i Kazakstan

Valutapåverkan av ryssarnas ankomster är större i de mindre forna sovjetrepublikerna. Kazakstan, med en befolkning på 19 miljoner, är cirka 6 gånger större än Armenien och Georgien.

Ryssar har även flytt till Kazakstan, men dess valuta tenge är nu ned 7,5 procent mot dollarn.

ANNONS
ANNONS

I början av kriget väntades Rysslands grannländer lida eftersom deras handelspartner drabbades av internationella sanktioner.

Men, i verkligheten har de stora kapitalflödena flyende ryssar tar in till dessa länder ökat ländernas valutareserver och förbättrat deras bytesbalans.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Länderna som har ekonomiboom av Rysslands krig [Dagens PS]