Kronan väntas bli rekordsvag mot dollarn enligt ny prognos och en fallande bostadsmarknad uppges vara en stor pådrivande orsak.

ANNONS

Det är Danske Bank som spår att kronan framöver blir rekordsvag mot dollarn, berättar Nyhetsbyrån Direkt i en artikel på Di.se.

Dels hänger dels ihop med en lågkonjunktur som tappar fart globalt, dels på en kraftig inbromsning på Sveriges bostadsmarknad.

”Allt detta ligger kronan i fatet”, säger Danske Banks valutaanalytiker Jesper Petersen till Nyhetsbyrån Direkt och räknar med att USA:s styrräntan blir betydligt högre än Sveriges.

Om ett år, sett till dagens valutakurs på 10,54 kronor mot dollarn, kommer priset på en dollar att ligga på 11,58 kronor, enligt bankens prognos, framgår det i Direkts artikel på Di..

”En lågkonjunktur räknar nog de flesta med, om något finns risken att den utvecklas till en riktig recession. Då brukar kronan åka på mycket stryk. Den här gången sker det från en svagare nivå”, säger Jesper Petersen till Direkt.

Även mot euron är förväntan att kronan faller, från dagens 10,63 kronor till 11 kronor om ett år.

Euron tappar i sin tur mot dollarn, enligt Danske Bank.

ANNONS
ANNONS

När det gäller kronan har den inte stått så lågt som Danske Bank nu förutspår sedan finanskrisen och pandemin.

Det som skulle kunna motverka ett krontapp enligt prognosen är om den globala konjunkturen överraskar positivt, enligt Danske Bank som dock befarar att Riksbanken får det tufft framöver i och med att vi, som det uttrycks, importerar inflation.