Negativ tillväxt: Eurozonen är i en lågkonjunktur

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Efter två kvartal med negativ tillväxt är Eurosamarbetet påväg in i en lågkonjunktur, menar experter (Foto: Pexels).

Eurozonen går in i en lågkonjunktur sedan flera länder rapporterat en negativ tillväxt under årets första kvartal. 

ANNONS
ANNONS

Eurozonen går in i en lågkonjunktur och experter är inte optimistiska inför de kommande månaderna, skriver CNBC.

Under det första kvartalet 2023 rapporterade euroområdet en BNP-tillväxt på minus 0,1 procent. Detta baseras på reviderade uppskattningar från Eurostat som släpptes på torsdagen.

Inför att rapporten skulle släppas gick Eurostat ut med information om att eurozonen hade en tillväxt på 0,1 procent under årets tre första månader. Men ganska snart fick denna siffra nedjusteras då Tyskland sänkte sina tillväxtsiffror för perioden, och gick in i en lågkonjunktur. Även Irland tvingades nedjustera sin tillväxt till nästan minus 5 procent.

Även under det sista kvartalet 2022 hade eurozonens tillväxt minskat med 0,1 procent. Eftersom det nu gått två kvartal med negativ tillväxt har hela eurosamarbetet dragits in i en teknisk lågkonjunktur.

Tyskland, Irland, Nederländerna och Grekland är några av länderna som har rapporterat en negativ tillväxt under två kvartal.

Ett annat tecken på att eurosamarbetet går in i en lågkonjunktur är att hushållens konsumtion sjönk med 0,3 procent under årets första kvartal. Detta belyser det pressade läge som konsumenterna står inför sedan priserna stigit.

Enligt makroekonomen Claus Vistesen på Pantheon Macroeconomics är det osannolikt att eurozonen kommer att ha någon större tillväxt under de kommande månaderna. Han menar att det även kommer att ske en avmattning i investeringarna.

Euroområdets obligationsräntor fortsatte att handlas betydligt högre på torsdagen efter att Eurostats rapport hade släppts, eftersom flera marknadsaktörer förväntar sig ytterligare penningpolitisk åtstramning.

Läs även: Eurozonens BNP-tillväxt under förväntan

Läs även: ECB: Det hotar våra största banker

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS