ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Mystiska reaktionen – dollarn stärks igen

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
dollarn
Många länder tröttnar på dollarn och USA:s dominans. (Foto: TT)

Den amerikanska dollarn borde falla i värde men har den senaste månaden omvänt blivit starkare, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Nyhetsbyrån uppger att dollarindexet studsat upp cirka 2 procent i värde under den senaste månaden, jämfört med sex andra valutor.

Det ska ses i ljuset av att investerare tagit höjd för att dollarn ska tappa i värde då inflationen i USA svalnat och den amerikanska centralbanken eventuellt kan pausa sina räntehöjningar nästa månad, enligt vissa förståsigpåare.

Att dollarn går en annan väg än experterna siat om kan enligt analytiker som Reuters talat med bero på käbblet om USA:s skuldtak ska höjas eller inte – där har finansminister Janet Yellen varnat för att ekonomisk kaos riskerar att bryta ut om inte skuldtaket höjs genom en brådskande överenskommelse mellan Demokraterna och Republikanerna.

Läs mer om det: Janet Yellen upprepar: Snart kaos i USA

Ytterligare en faktor som kan ha eldat på dollarn, och som nämns i artikeln, är att bankoron fortfarande spökar på finansmarknaderna efter de tidigare bankkrascherna i Silicion Valley Bank, Signature Bank och nu senast i First Republic Bank. Följetongen UBS nödköp av schweiziska rivalen Credit Suisse icke att förglömma.

Den globala ekonomins utsikter, som i mångt och mycket är dystra, kan också ha fått spekulanter att se dollarn som en trygg hamn. Liksom svagare återhämtning i Kinas ekonomi än väntat.

Men främst är det turbulensen kring skuldtaksgränsen i USA som anges som orsak till att dollarn ses som en tillflykt, även om det nu kommer besked om en uppgörelse innan en presumtiv katastrof bryter ut, deadline har satts till 1 juni, om mindre än två veckor alltså.

“När marknaderna står inför sådana bekymmer köper de ofta mindre riskfyllda tillgångar som obligationer, guld och dollar”, skriver Reuters som konstaterar att dollarn alltjämt är ned med omkring 10 procent sedan september, även om den skuttat till uppåt senaste tiden.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här