Centralbankerna i tillväxtländer har under juni tvingats försvara sina valutor mot en starkare dollar genom att tömma 54 miljarder dollar i egna reserver. Det visar preliminär data från analysföretaget Exante Data, skriver Wall Street Journal.

ANNONS

Trenden avviker rejält från årets första fem månader när centralbankerna fyllde på valven med 114 miljarder dollar, den snabbaste ackumulationen sedan 2014.

Av de länder som fått spendera mest på valutaförsvaret är Brasilien med 44 miljarder dollar. Detta har hjälpt föga då realen har försvagats med 14 procent i år mot dollarn.

På samma sätt har indiska rupien tappat 7,1 procent trots centralbankens försvarsingrepp med köp av egen valuta för nästan 17 miljarder dollar.

Under juni är det endast Argentina som sett sin peso komma att stärkas med fyra procent, efter att landets centralbank tömt 10 miljarder dollar i reserver under maj och juni. Sett till hela 2018 är stärkningen obetydlig då valutan har totalt tappat 34 procent mot dollarn.

ANNONS
ANNONS

Benn Steil, en senior medlem i amerikanska rådet för utrikesrelationer, har till affärstidningen sagt att interventioner från centralbanker med stödköp av egen valuta är inte tillräckliga, utan att många ackompanjeras av räntehöjningar för att få genomslag.