I vår artikelserie om historiska misstag har vi kommit till Laszlo Hanyecz som 2010 köpte pizza för 100 000 bitcoin – en summa som idag motsvarar 30 miljarder kronor i dag. Men han ångrar sig inte. 

ANNONS

Programmeraren Laszlo Hanyecz sägs ha gjort världens första köp med en kryptovaluta i den riktiga världen då han den 22 maj 2010 la upp en annons på ett onlineforum för kryptovalutor, bitcointalk.org.

”Jag betalar 10 000 bitcoins för ett par pizzor … kanske två stora så jag har lite kvar till nästa dag. Jag gillar att ha kvar pizza för att tugga på senare”, skrev han enligt NY Post.

”Du kan göra pizzan själv och ta med den till mitt hus eller beställa den till mig från en leveransplats, men det jag siktar på är att få mat levererad i utbyte mot bitcoins där jag inte behöver beställa eller förbereda den själv, som att beställa ett ”frukostfat” på ett hotell eller något, de ger dig bara något att äta och du är nöjd!”.

Var nöjd och köpte fler

19-årige studenten Jeremy Sturdivant nappade på erbjudandet och skickade två stora ostpizzor från Papa Johns pizza i Kalifornien.

Laszlo Hanyecz var också nöjd med köpet, och fortsatte beställa pizzor. Under 2010 köpte han pizza för 100 000 bitcoin.

”Jag ville göra pizzagrejen eftersom det var gratis pizza för mig. Jag fick pizza för att ha bidrag till ett projekt med öppen källkod. Vanligtvis är en hobby något som slukar tid och pengar, och i det här fallet köpte min hobby middag till mig”, berättade han för Bitcoin Magazine 2019.

I dag skulle de 100 000 bitcoin han köpte pizza för vara värd över 30 miljarder svenska kronor. Men han ångrar inget.

”Jag tycker att det är fantastiskt att jag fick vara en del av Bitcoins tidiga historia på det sättet”, har han sagt till Coin Telegraph enligt The Independent.

Firas varje år

Inte heller säljaren blev rik på den första bitcointransaktionen – han använde snabbt upp pengarna han fått för pizzabeställningen på en resa.

ANNONS
ANNONS

”Jag hade ingen aning om hur stort det skulle bli”, säger Jeremy Sturdivant enligt The Independent.

Deras transaktion firas dock årligen av bitcoin-entusiaster, då den 22 maj blivit ”bitcoin pizza day”.

Läs mer: Bitcoin kallas för ”boomer-coin” av yngre kryptoinvesterare