Till drottning Elizabeth II platinajubileum har Royal Mint skapat ett gigantiskt guldmynt på 15 kilo till en privat samlare.

ANNONS

I år firar Storbritanniens drottning Elizabeth II platinajubileum – det vill säga att hon suttit på tronen i hela 70 år. Det firas stort med en hel vecka av helgdagar, med start den 2 juni, dagen då Elizabeth kröntes för 70 år sedan.

För att uppmärksamma saker har en privat samlare beställt ett gigantiskt guldmynt av Royal Mint. Det är 220 millimeter i diameter och väger hela 15 kilo.

Myntet, som är det största som Royal Mint producerat, föreställer drottningen till häst är ingraverad på den ädla metallen. På andra sidan finns rosor, påskliljor, tistlar och shamrocks, som representerar Storbritannien.

Valören är 15 000 pund och myntet tog 400 arbetstimmar att tillverka för konstnären John Bergdahl.

”Detta specialutgåvamynt tillverkat av 15 kg fint guld är mästerverket i Platinum Jubilee-samlingen, som kombinerar det finaste hantverket och innovationen med rötter i vårt arv som den ursprungliga tillverkaren av mynt för monarker och för att fira Hennes kungliga majestäts betydelsefulla 70 år på tronen”, säger Clare Maclennan, divisionsdirektör för minnesmynt vid Royal Mint, rapporterar Bloomberg.

Royal Mint har också med en kommentar från den privata brittiska samlare som köpt myntet:

ANNONS
ANNONS

”Som en långvarig kund hos Royal Mint har jag investerat i unika och intressanta mynt som markerar ögonblick under drottningens regeringstid som kommer att finnas kvar i min familj i generationer.”

Läs även: En perfekt trade – därför ska du ha guld [Dagens PS]