Det brittiska pundet går bättre än på ett halvt decennium. Hoppet om att kunna öppna upp det brittiska samhället efter pandemin snabbare än Europa får valutan att stiga i värde.

ANNONS

För nionde raka dagen förbättras pundets värde jämfört med euron. Ett brittiskt pund ger nu 1,16 euro i växlingskurs, en återhämtning till kursen före nedstängningarna kring pandemin i februari 2020. Nio raka plusdagar är den längsta positiva utvecklingen på fem och ett halvt år för pundet jämfört med euron, skriver Bloomberg.

”Det mäktiga pundet reser sig som en fågel fenix”, säger James Athey, fondmäkare på Aberdeen Standard Investors till Bloomberg.

Förbereder sig på pandemislut

”Den brittiska ekonomi är väldigt inhemsk och service-fokuserad vilket innebär att den kommer tjäna extra mycket på en återöppning”, säger James Athey.

Den största anledningen till pundets starka period är att Storbritannien börjar att förbereda sig på ett slut på pandemin. Premiärminister Boris Johnson presenterade i dagarna en strategi där samhället kommer att återgå till det normala framåt sommaren. Dessutom går Brexit-processen mot ett slut. Utträdandet ur EU har drivit ned pundkursen i åratal.

”Kan öppna upp snabbare”

”Den största faktorn som driver pundets kurs är ett tilltagande förtroende att Storbritanniens världsledande vaccinprogram göra att Storbritanniens ekonomi kan öppna upp snabbare än resten av Europa”, säger Lee Hardman, växlingskursstrateg på MUFG Bank till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Han tror dessutom att det brittiska pundet kommer att fortsätta stiga även framöver.

Läs mer: Brexitavtalet: Vad har de kommit överens om? – Dagens PS