Den redan dyra dollarn förväntas att fortsätta öka i pris – en utveckling som i sin tur ökar förväntningarna på att stater ska kliva in med åtgärder för att driva upp värdet på andra valutor. Men presidentens stab menar att det inte är aktuellt med några interventioner för tillfället.

ANNONS

I en stor undersökning genomförd av Bloomberg riktad till investerare, som besvarats av 795 personer, menar 45 procent att man förväntar sig en gemensam åtgärd från världens stormakter för att försvaga dollarn – något som USA menar inte kommer att ske.

Ungefär lika många av de svarande menar att man förväntar sig att Japan kommer att utöka sina kostsamma försök att få upp värderingen på yenen på egen hand. Två av tre investerar väntar sig ett höjt dollarpris under oktober.

Skenande dollar ställer till det för omvärlden

Dollarpriset har fortsatt att rusa när internationella investerare placerar i den amerikanska valutan för att undkomma andra oroliga marknader så som den brittiska krismarknaden. Dollarrallyt förvärrar den ekonomiska utmaningen för andra länder genom att pressa upp priset ytterligare på mat och bränsle.

Den tillsynen ostoppbara dollarn medför även utmaningar för amerikanska bolags vinster genom att reducera värdet på pengar som tjänas i utlandet. Microsoft är ett av bolagen som menar att den starka valutan skadar deras vinster.

Världen har agerat mot dollarn förut

Dollarpriset pressas upp av att den amerikanska centralbanken har genomfört sina mest aggressiva åtstramningar sedan 1980-talet. Biden har mycket små incitament för att försvaga dollarn eftersom det skulle kunna innebära en förvärrad inflation i landet.

Senast på 1980 valde en grupp stormakter att gå ihop för att försvaga en då skenande dollar tillsammans med USA. Då föll dollarn med omkring 10 procent på bara två månader och sen fortsatte den att falla 50 procent över två år.

 

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Relentless Dollar Rally Raises Bets on Interventions, Investors Say [Bloomberg]

Läs även: Kronan faller som en sten mot dollarn [Dagens PS]