Dagens PS

Analys: "Kronan ser ut att falla pladask"

kronan
Valutaproffset i artikeln varnar för ett ännu värre magplask för kronan. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

Riksbanken måste få bukt med KPI-inflationen och realräntan, annars kommer den redan hårt straffade kronan att rasa ännu mer, enligt en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marcus Jalmerot, head of content på Valutahandel.se, konstaterar att Riksbanken måste våga justera realräntan “som fortfarande är på minus 6,2 procent”.

Hans förhoppning är att Riksbanken går fram med 50-punktshöjning av styrräntan i veckan då inflationen enligt KPI är mycket högre än vad som sägs.

Sverige är “duktiga på att förfina siffrorna” och låtsas att KPI är 6,7 procent för maj.

Långt kvar till 2-procentsmålet

“Skillnaden mellan KPI och KPIF är att de faktiska räntekostnaderna inte tas med i inflationsberäkningen med KPI, utan man använder ett konstant tal för boräntan för att kunna mörka ränteeffekterna på bostadsmarknaden. Den mer rättvisande siffran på 9.7 procent inflation får man i konsumentprisindex (KPI) för maj månad 2023”, skriver Marcus Jalmerot i ett pressmeddelande och slår fast att Riksbanken har långt kvar till sitt inflationsmål på 2 procent.

Han varnar för “aggressiv spekulation” mot den svenska växelkursen, som då kan försvaga kronan ytterligare.

I det scenario han målar upp kommer en dollar att kosta 12 kronor medan en euro handlas för 13 kronor, samtidigt som det brittiska pundet kostar 15 kronor.

Nu handlar det om, enligt Valutahandels expert, om Riksbankens ska få något förtroende hos valutahandlarna, därför är det viktigt att höja räntan 0,5 procentenheter, anser han.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kronan rasade till rekordlåg nivå mot euron

Om styrräntan höjs med endast 0,25 procent, som flera bedömare åtminstone tidigare trott, är risken stor för att kronan tappar mer köpkraft, heter det.

Förra veckan rasade kronan till den lägsta nivån i historien mot euron, som då kostade 11,80 kronor.

Läs mer om det: Svenska kronan rekordkollapsade 

“Sedan november 2021 till idag så har kronans värde tappat mer än 18 procent mot euron, vilket kan kännas vid en semester i Europa. Men ännu värre är det för svenska USA-resenärer som får betala mer än 25 procent på grund av kronförsvagningen vid en semester till USA jämfört med för ett och ett halvt år sedan”, skriver Marcus Jalmerot, som konstaterar att Storbritannien trots svag tillväxt ändå lyckats stärka pundet genom att höja räntan till 5 procent och att landet har större förtroende bland traders på valutamarknaden än vad Sverige har i dag.

Läs även: Kronan har helt kört i diket – nu på skräcknivåer 

Läs mer: Har Riksbanken haft fel om svenska kronan – i 30 år? 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS