Dagens PS

SEB i ny outlook: "Kronan stora orosmolnet"

SEB
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Svenska storbanken SEB flyttar fram sin prognos för en andra räntesänkning från Riksbanken och anser att kronan oroar mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kommer en först räntesänkning från Riksbanken i maj och det blir fyra sänkningar i år, dock dröjer den andra räntesänkningen i Sverige i augusti och inte i juni som SEB tidigare antog, enligt en dagsfärsk konjunkturprognos från banken.

SEB: Vi går före Fed och ECB

“Vi tror att Riksbanken, mot bakgrund av en fin inflationsutveckling men svag tillväxt och arbetsmarknad, ser skäl att sänka tidigare än både Fed och ECB. Det stora orosmolnet är förstås den svenska kronan men effekten av en redan inprisad räntesänkning ska inte överdrivas. Trycket från politiker och arbetsmarknadens parter att sänka räntan kommer också att vara stort, inte minst på grund av den kraftiga inbromsningen för bostadsbyggandet”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Globalt har tillväxtutsikterna ljusnat, anser banken och nämner särskilt USA i det sammanhanget trots bakslagen med den amerikanska inflationen.

Samtidigt konstaterar SEB att osäkerheten eller oförutsägbarheten ökat med de geopolitiska konflikterna och spänningarna i stora delar av världen.

Global ekonomi på väg att normaliseras

“Trots den geopolitiska oron och dramatiken kring Fed och de uppskjutna räntesänkningarna står sig den övergripande bilden med fallande inflation och en normalisering av ekonomin globalt”, anser emellertid Jens Magnusson.

ANNONS

På hemmaplan Sverige har inflationen fallit tillbaka snabbt och är nu snubblande nära målet på 2 procent, och detta banar väg för “en tydlig omläggning av både finans- och penningpolitik”, enligt SEB som även anser att konsumtionsfallet snart bottnat, allt medan arbetsmarknaden undviker en krasch.

Svensk export går också, enligt banken, förvånansvärt starkt.

Läs även: Swedbank: Svensk ekonomi på frammarsch Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS