Dagens PS

Våga fråga chefen – var är kvinnorna?

jämställdhet
Amanda Lundeteg, vd Allbright (Foto: Allbright)
Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023

Tillväxten av chefskvinnor har aldrig varit svagare. Efter ett årtionde av framsteg är utveckligen nu noll bland kvinnliga chefer. Detta trots att jämställda bolag visar starkare lönsamhet än bolag som saknar kvinnor i ledningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, menar att det är företagsledarna som har det primära ansvaret för att få mer jämställda ledningsgrupper. Men även de anställda kan göra skillnad.

jämställdhet

Amanda Lundeteg och Kajsa Söderberg (Bild: Youtube)

 

Företagsledarna har ansvaret

“Det bubblar ju inte direkt när det kommer till politiska förslag för att förbättra jämställdheten och mångfalden på arbetsmarknaden, varken från vänster eller höger”.

Det säger Amanda Lundeteg i intervju med Dagens PS programledare Kajsa Söderberg.

Men det är ändå företagsledarna som kan driva förändringen och de som har det stora ansvaret, menar Amanda.

“Jag vill se ett mer visionärt samtal och mer visionära företagsledare”.

På tal om samtal, föreslår Amanda att man som anställd vågar ställa frågan på kontoret – hur ser vår jämställdhetspolicy ut? Vad kan vi göra på vårt bolag för att öka jämställdheten?

Strålkastarljus och tryck från anställda spelar roll, menar Amanda.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Jämställda bolag mer lönsamma

Enligt Allbrights senaste rapport har jämställda bolag starkare och mer stabil lönsamhet. Att bolag med bredare kompetens uppnår högre lönsamhet, kan låta självklart. Ändå drivs bara 1 av 10 börsbolag av en kvinna.

Under 2022 har antalet vd-kvinnor minskat från 12 till 11 procent av börsens vd:ar. Och samtliga avgående vd-kvinnor har ersatts av män på vd-posten. Olyckligtvis leds endast fyra procent av börsens nynoterade bolag av kvinnor, rapporterar Allbright.

Drömmer om en ljus framtid

Trots en dyster nutidsbild, väljer Allbrights vd att tänka positivt och hoppas att det senaste årets utveckling bara har varit ett hack i kurvan.

“Om tio år, hoppas jag ledningarna återspeglar populationen när det kommer till kön, etnicitet och ålder. Att vi har ett mer intensivt samtal om hur vi kan få till ett mer hållbart liv”

Läs också: Fler Johan än kvinnor förvaltar svenska fonder

Missa inte:Fler kvinnliga chefer kan rädda världsekonomin” 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS