Dagens PS

Utländsk valuta skyddar Ryssland mot ekonomiska sanktioner

Rysk
Inflationen saktar in i Ryssland och den ryska centralbanken sänker nu styrräntan till samma nivå som före invasionen av Ukraina. (Foto: Ludvig14 Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 feb. 2022Publicerad: 27 feb. 2022

Ryssland har över 2 800 miljarder kronor i utländsk valuta som kan störa penningmarknaderna även om sanktioner mot den ryska ekonomin införs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Credit Suisse Groups strateg Zoltan Pozsar har Ryssland cirka 300 miljarder dollar, ungefär 2 800 miljarder kronor, i utländsk valuta. Han har beräknat beloppet genom att analysera data från Rysslands centralbank och finansmarknaderna, det skriver Bloomberg.

Zoltan Pozar skrev i en rapport på torsdagen att Rysslands centralbank och privata sektor har nästan en miljard dollar i likvida medel, vilket är en mycket större andel amerikanska dollar än vad många inser.

“Om saker och ting eskalerar är det svårt att inte se en direkt inverkan på valutaswappar och Libor-fixeringar mot US-dollarn med tanke på Rysslands enorma finansiella överskott och var dessa överskott används”,  skrev Zoltan Pozsar i rapporten, skriver Bloomberg.

Sanktioner ska störa Rysslands ekonomi

Zoltan Pozsar uppskattar att cirka 200 miljarder dollar finns i valutaswappar och att ytterligare 100 miljarder dollar finns deponerade hos utländska banker. Enligt honom är det tillräckligt för att väsentligt förändra finansieringsmarknaderna.

Rysslands centralbank rapporterar att dess exponering för amerikanska dollar är 20 procent, men Credit Suisse uppskattar att exponeringen är 50 procent. USA har sagt att man med sanktioner vill skapa en allvarlig påverkan på den ryska ekonomin som kommer hämma Rysslands förmåga att göra affärer i utländsk valuta.

Vill minska dollarns betydelse

Under flera år har Ryssland ansträngt sig för att få bort dollarns grepp om sin ekonomi och ansträngningarna har hjälpt till att lindra effekterna av sanktioner från USA och andra länder, men Zoltan Pozar menar att Rysslands utländska valutainnehav kan vara sårbart.

ANNONS

“300 miljarder dollar kan – i det yttersta – antingen potentiellt låsas av sanktioner eller på något sätt flyttas från väst till öst för att undvika att stängas in av sanktioner”, skrev Zoltan Pozar i sin rapport.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Biden: Sanktioner stänger ute Ryssland från globala ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS