När det drar ihop sig till vulkanutbrott på Island ökar turismen på ett ögonblick. På bara två dagar har det nya utbrottet dragit igång turismen till nivåer som liknar dem före pandemin.

ANNONS

”Det finns inte många saker som slår ett utbrott i närheten av ditt hotell eller flygplatsbar, så det här är oerhört positivt”, säger Birgir Jonsson, vd på Play Air, till Bloomberg.

Coronapandemin har i två års tid dränerat Island på turism, vilket vanligtvis är en viktig inkomstkälla. Men vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön gjorde att siffrorna över bokade resor snabbt tickade uppåt.

Play Air, som rymmer flygbolagen IcelandAIr och Fly Play, bidrog starkt genom att beskriva utbrottet som lugnt och pittoreskt, i det att de postade klipp och bilder på sin webbplats och på sociala medier.

Vulkanisk aktivitet pågår hela tiden på Island i form av gejsrar och termiska bad. Men ett utbrott drar än fler turister, vilket märktes tydligt 2010 när Eyjafjallajökull sprutade ur sig ett stort askmoln.

Island kallar det ”turistvulkan”

Den vilkan som nu har ett utbrott är emellertid vad man på Island kallar en ”turistvulkan”, där lava i maklig takt rinner från en spricka i marken i närheten av vägar. Det lockar åskådare.

Arnar Steinn Elisson, befäl på plats för det lokala räddningsteamet Thorbjörn, säger till Bloomberg att ”några tusen” människor sannolikt besökte vulkanen i onsdags.

ANNONS
ANNONS

Turismen stod för 5 procent av Islands bruttonationalprodukt förra året, en minskning från cirka 8 procent under perioden 2016 till 2019. Centralbanken har tidigare förutspått att turistvolymerna skulle fördubblas till 1,4 miljoner i år från 2021, skriver Bloomberg.

Läs också:

UD varnar svenskar – vulkanutbrott på Island [Dagens PS]