Nu varnar UD de mer än 10 000 svenskarna på Island. En vulkan i Geldingadalur har fått ett utbrott, uppger SVT. Utbrottet kommer efter tusentals jordbävningar, och det finns stor risk för stenras.

ANNONS

Island har sedan i lördags registrerat mer än 10 000 jordbävningar. Den kraftigaste kom i söndags kväll, och uppmättes till 5,4 på Richterskalan. Jordbävningarna höjer risken för vulkanutbrott, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Turister flockas till utbrottet

Nu har det alltså hänt. En vulkan på Reykjaneshalvön har fått ett utbrott. Några mil utanför Reykjavik finns vulkanområdet Geldingadalur vid Fagradalsfjäll, och magma tränger igenom en spricka där.

Mer än 5 000 människor är i området för att se utbrottet, som är det första på Island sedan i höstas.

Stor risk för stenras på Island

Svenska UD uppmanar nu de svenskar som är på Reykjanäshalvön att vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och att undvika områden där det finns risk för ras, uppger SVT.

När en vulkan vid glaciären Eyjafjallajökull fick ett utbrott våren 2010 lamslogs flygtrafiken i hela norra Europa. Enorma askmoln gjorde det omöjligt att flyga. Det finns inga indikationer som tyder på att det finns risk för en upprepning i nuläget.

ANNONS
ANNONS

”Det senaste vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön i Geldingadalir 2021 orsakade inga problem för flygtrafiken varken här eller någon annanstans”, säger Einar Hjörleifsson från Icelandic Meteorological Office enligt SVT.

Läs även: Fem av världens coolaste utomhuspooler [Dagens PS]