Dagens PS

Uselt Q1: Så många misslyckades med nyemissioner

Vartannat av alla bolag som försökte ta in pengar under årets första kvartal misslyckades. En tredjedel av dessa företag var bolag som ringde i börsklockan år 2020 eller senare.
Vartannat av alla bolag som försökte ta in pengar under årets första kvartal misslyckades. En tredjedel av dessa företag var bolag som ringde i börsklockan år 2020 eller senare.(Foto: Thomas Onnerberg/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2024

Totalt 52 bolag försökte ta in nytt kapital på Stockholmsbörsens olika listor under det första kvartalet. Bara hälften lyckades i det tuffa marknadsklimat som råder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en ny genomgång av organisationen Aktiespararna som granskat alla företrädesemissionerna på Stockholmsbörsens huvudlista samt Spotlight, First North och NGM under 2024 års första kvartal.

Biotech särskilt utsatt

Resultatet är dystert för många bolag som är i desperat behov av kapitaltillskott.

Hela 27 företag av de 52 som gick till marknaden med håven fick inte in den summa de tänkt sig.

En bransch som verkar ha särskilt tufft att attrahera kapital är bioteknik, läkemedel och medicinteknik. Hälften av de misslyckade nyemissionerna hör hemma i den sektorn.

Saniona (börskurs Saniona) , Aptahem (börskurs Aptahem) och Coala life (börskurs Coala life) är exempel på bolag som inte nådde i mål. För den sistnämnda har det tyvärr resulterat i en konkursansökan.

Anders Pioke, som driver tjänsten Nyemissioner.se säger till Aktiespararnas tidning att:

”Bolagen har skjutit på sina emissioner med förhoppningen att det ska lossna längre fram. Men nu är det många som inte kan vänta längre”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Aldrig varit med om”

Resultatet kan tyckas stå i kontrast till den lyckade IPO som Karnell gjorde på storbolagslistan under kvartalet. Stockholmsbörsens tillträdande vd Adam Kostyal har också vädrat att han ser ljuset i tunneln och att många bolag gör sig redo.

Verkligheten för många mindre bolag verkar dock fortfarande vara en annan.

”Situationen är tuff. Jag har aldrig varit med om så många bolag som behöver pengar. Men vi kan förstås inte jobba med alla som ringer. I det här marknadsklimatet är det många företag som saknar förutsättningar att locka investerare”, säger Anders Elgemyr Sverigechef på investeringsbanken Carlsquares Stockholmskontor till Aktiespararna.

Noterbart är att Aktiespararnas granskning visar att en tredjedel av de misslyckade nyemissionerna gjordes av bolag som kom till börsen 2020 eller ännu senare.

Läs mer:

Hon ska få “Oncos” aktie att återuppstå. Dagens PS

Catena tar in 2,1 miljarder i emission. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS