“Potentialen i ett bolag som har ett godkänt läkemedel på en miljardmarknad är stor”, säger Veckans Börsprofil Sofia Heigis, vd på läkemedelsbolaget Oncopeptides som nu tar sikte på Europa med en färsk nyemission i ryggen.
Hon ska få "Oncos" aktie att återuppstå
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Sofia Heigis
Gör: Vd på svenska läkemedelsföretaget Oncopeptides (börskurs Oncopeptides)
Aktuell: Har precis genomfört en nyemission och siktar på lansering i Europa. Med erfarenhet från flera tidigare lyckade lanseringar hoppas hon få “Oncos” börskurs att återuppstå efter motgångarna med FDA i USA.
1. Du tillträdde som vd i augusti 2023 på ett bolag som minst sagt haft en tuff resa, sedan du först anställdes 2020. Vad fick dig att anta utmaningen?
“Jag har både i min tidigare karriär på bland annat AstraZeneca men även under mina fyra år på Oncopeptides i första hand arbetat med lanseringar av olika läkemedel”, säger Sofia Heigis och fortsätter:
“Jag drivs av att utveckla affärer, organisationer och individer. Jag får energi av att se hur vi tillsammans genom hårt arbete kan göra skillnad för både patienter och våra ägare vilket är varför jag är på Oncopeptides, då vi verkligen har den möjligheten med en produkt som har fullt godkännande i Europa och även en intressant pipeline med fina möjligheter på sikt”.
Senaste nytt
2. Huvudorsaken till Oncopeptites börsras är ju det uteblivna tillståndet för Pepaxti i USA. Hur kan man enkelt förklara hur ett läkemedel kan få godkännande i EU men inte i USA?
“Kortfattat handlar det mer om hur vår data passar in i olika regulatoriska processer. Läkemedelsmyndigheten i Europa, EMA, hade möjlighet att ta ställning till både vår fas 2- och 3-data, vilket ledde till ett fullt godkännande”, säger Heigis och tillägger:
“FDA i USA förhöll sig till vårt accelererade godkännande som baserades på fas 2-data och konstaterade sedan att den komplexa fas 3-datan inte kunde konfirmera den indikation vi hade sökt godkännande för, vilket är helt riktigt men vi hade hoppats på att de liksom EMA ville uppdatera indikationen då det är tydligt att vi kan göra positiv skillnad för patienter. ”
Blodcancerbolaget tar in 300 miljoner kronor
Den tidigare småspararfavoriten Oncopeptides meddelar att man gör en nyemission på 300 miljoner kronor. Pengarna ska gå till en bred Europalansering.
3. Ni genomförde nyligen en lyckad nyemission på 300 mkr som främst ska användes för lanseringen av just Pepaxti i Europa. Kan du berätta lite om er kommersialiseringsstrategi?
“Vi genomför vår kommersialisering i Europa i flera faser. I de första faserna, där de tysktalande länderna, Grekland, Spanien, Italien, Irland, Nederländerna samt Norden ingår genomför vi lanseringen i egen regi med ett par undantag, medan vi räknar med att jobba med partners i vissa andra delar av Europa, exempelvis Östeuropa”.
Och utanför Europa?
“Utanför Europa är vår strategi också partnerskap, som exempelvis i Mellanöstern och Nordafrika där vi så sent som i veckan utannonserade ett distributionsavtal. Vår försäljning ligger på låga nivåer givet att vi är i ett tidigt stadie. Vi har en underbyggd plan på hur vi blir lönsamma mot slutet av 2026, vilket innebär en årlig försäljning på 400 miljoner kronor”.
4. Delar av er emission ska också användas för att fortsätta utveckla er övriga forskningsportfölj. Något särskilt spännande du vill lyfta?
“Utvecklingen bygger på våra två teknologiplattformar för peptidlänkade läkemedel, PDC, samt för små polypeptidbaserade NK-celler, SPiKE. För att skapa värde för våra ägare bortom Pepaxti är det viktigt med en robust pipeline som vi ser att vi kommer utveckla i partnerskap”.
5. Vi är nu inne i påsktider – vad talar för att Oncopeptites aktie ska “återuppstå”?
“Potentialen i ett bolag som har ett godkänt läkemedel på en miljardmarknad är stor, och jag är övertygad om att vi som bolag kommer att nå vårt mål att bli lönsamma 2026 och att vår aktie kan utvecklas väl”, säger Heigis.
Hur?
“Vår nuvarande värdering baseras på var vi står just nu, väldigt tidigt i en europeisk kommersialiseringsresa och tyngs av marknadens tidigare osäkerhet kring vår position i USA samt vår likviditet, två träkors vi inte behöver bära på framöver, om jag ska hålla mig till påskliknelser.”
Läs mer:
Veckans börsprofil: Därför har småbolagsförvaltaren dipp-köpt Sweco. Dagens PS
Veckans börsprofil: Torsten Jansson – “jag känner mig fattigare”. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.