Ukrainakriget och avslagna Kinarelationer gör att USA:s och Europas handel upplever en renässans.

ANNONS

Handeln mellan USA och Europa går för högtryck.

Det rapporterar The Wall Street Journal och förklarar att det beror på Rysslands krig med Ukraina men också för att Kina brottas med ekonomiska svårigheter och att relation till väst inte är den bästa.

USA har, skriver tidningen, importerat fler varor från Europa än Kina i år.

Skiftet i den globala handeln är tydligt

Detta är ett trendbrott jämfört med hur det såg ut på 2010-talet då Kina var USA:s dominerande handelspartner.

Samtidigt som Europa tampas med en energikris gör USA-handeln att många tillverkare, exempelvis inom lyxvarusegmentet i Italien men även tyska maskintillverkare får lite andrum.

ANNONS
ANNONS

Fartygsfrakterna från Europa har nu svängt över till Europas fördel från Asien.

I september ökade Tysklands export till USA, enligt WSJ, men nästan 50 procent jämfört med samma månad för ett år sedan.

Svag euro ger Europa handelsfördelar i USA

”Den svaga euron ger europeiska företag ett extra försprång på den stora amerikanska marknaden”, framgår det bland annat.

USA har samtidigt tagit över rollen som en av de största leverantörerna av energi och försvarsmateriel till Europa.

USA har ersatt Ryssland som naturgasförsörjare i Europa och landet hjälper även européerna att stärka sina försvar, bland annat uppges Tyskland vara i färd med att köpa 35 amerikanska F-25-stridsflygplan byggda av Lockheed Martin.

WSJ berättar med hänvisning till EU-statistik vidare att USA:s tjänsteexport till EU ökat med 17 procent i år, jämfört med 2021, till 315 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

”Den spirande transatlantiska relationen är en del av en omorganisation av den globala ekonomin längs öst-västliga linjer”, heter det i artikeln.

Läs mer på WSJ.

Läs även: Analys: Kina har bra slagläge [Dagens PS]