Dagens PS

USA:s ekonomi – tufft år framöver

USA
Det ser ut som att USA:s ekonomi bromsar in kraftigt under 2022. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

USA:s ekonomi som visade stark tillväxt under fjolåret ser ut att få ett tufft år framför sig. 2022 har redan börjat med få tecken på tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året växte den amerikanska ekonomin i sin snabbaste takt sedan 1984, med en BNP-tillväxt på 5,7 procent, men det ser inte ut att upprepas i år, skriver CNBC.

USA:s ekonomi haltar framöver

Faktum är att det första kvartalet kanske inte alls kommer visa tillväxt, eller till och med förlust, sedan omikron fortsätter sin framfart i USA, samtidigt som de finansiella stöden uteblir.

“Ekonomin bromsar in och växlar ner”, säger Joseph LaVorgna, chefekonom på Natixis och klargör att ekonomin kommer gå in i en lågkonjunktur om Federal Reserve blir “alltför aggressiva.”

Även på börserna har det varit en tuff start på året. Januari blev den sämsta januarimånaden som börserna på Wall Street upplevt sedan den globala finanskrisen som Dagens PS har berättat om.

Anledningen till att tillväxten ökade så mycket i slutet av förra året var att företagen fyllde på sina lagervaror, en trend som nu har saktat ner avsevärt visar ny data.

“Lager är tillbaka ungefär där de borde vara”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics och förklarar att “tillväxten i början av det nya året kommer vara väldigt försiktig.”

Storbankerna tror på inbromsning

ANNONS

Även storbankerna tror på en rejäl inbromsning av ekonomin framöver.

Goldman Sachs har sänkt sina BNP-prognoser för det första kvartalet till 0,5 procent, ned från 2 procent.

“Tillväxten under första kvartalet kommer sannolikt att bli särskilt svag eftersom det finanspolitiska trycket kommer att åtföljas av en ny våg av omikron”, uppger Ronnie Walker, ekonom på Goldman Sachs.

Bank of Americas Ethan Harris nämnde fyra anledningar till de dåliga prognoserna för 2022. Enligt honom kommer omikron, tillbakagången i lageruppbyggnaden, mindre finanspolitiskt stöd och en betydligt tuffare centralbank samtliga sätta käppar i det ekonomiska hjulet.

“Riskerna för en negativ tillväxt under det kvartalet är betydande enligt vår uppfattning.”

Läs även: USA-börserna gick upp sista dagen i januari

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS