Dagens PS

Sämsta januarimånaden på Wall Street sedan finanskrisen

Wall Street finanskrisen
Januari i år blev den sämsta januarimånaden som börserna på Wall Street upplevt sedan den globala finanskrisen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 feb. 2022Publicerad: 01 feb. 2022

Januari i år blev den sämsta januarimånaden som börserna på Wall Street upplevt sedan den globala finanskrisen, konstaterar Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om de amerikanska börsindexen stängde på plus under årets sista handelsdag på måndagen (se länk under artikeln), så är januari 2022 den sämsta januarimånaden som aktiemarknaden på Wall Street i New York, USA, varit med om sedan den globala finanskrisen.

Bakgrunden till den trista börsutvecklingen är hotet om stigande räntor, avtagande vinsttillväxt hos företagen och geopolitisk oro med Ukraina-Ryssland-krisen i blickfånget, skriver FT.

För USA:s storbolagsindex S&P 500 blev det totala tappet 5,3 procent i januari i år och det uppges vara den största månatliga nedgången sedan mars 2020, då coronapandemin precis hade brutit ut.

Investerarna räknar med fortsatt volatilitet

Det är också den svagaste börsutveckling under en januarimånad som S&P 500 haft sedan den globala finanskrisen 2009.

Det traditionella storbolagsindexet var nära att göra sin sämsta januarimånad i historien, men lyckades under de två sista handelsdagarna i januari återhämta 4 procent av det tidigare raset.

Investerarna tar dock höjd för mer volatilitet på USA-börserna framöver.

“Det kommer att bli den typen av år – vi tror att det kommer att kräva en smidigare strategi för tillgångsallokering”, säger Wylie Tollette, Franklin Templeton Investmentchef för kundlösningar, till FT som konstaterar att tekniktunga Nasdaq Composite summerar nedgången i januari till 9 procent, det största fallet för börsindexet under en månad sedan november 2008.

ANNONS

Sanktioner väntas drabba Wall Street hårt

Många investerare har enligt Financial Times prisat in högre räntor och en avmattning i vinsttillväxten hos de amerikanska bolagen.

Men de geopolitiska spänningarna kvarstår med oro för en rysk invasion i Ukraina.

Även om det inte blir krig kan sanktioner mot Ryssland driva upp de globala energipriserna, samtidigt som världens ekonomier kämpar med att tämja inflationen, heter det i artikeln.

Läs mer: USA-börserna gick upp sista dagen i januari

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS