Senaten i USA bekräftar att Fed-chefen Jerome Powell sitter kvar i fyra år till. Powells nominering godkändes med siffrorna 80-19, trots de senaste månadernas turbulenta amerikanska ekonomi.

ANNONS

Att Jerome Powell skulle sitta kvar som ordförande för den amerikanska Centralbanken Federal Reserve stod klart redan innan omröstningen i senaten. Demokrater och republikaner har trots oro över inflation och räntehöjningar varit överens om att ge Powell fortsatt förtroende.

Aggressivt agerande mot inflationen

Jerome Powell och Fed är beredda att agera aggressivt för att få ned inflationen i USA till 2 procent, även om det på kort sikt slår mot ekonomin.

”Processen att få ned inflationen till 2 procent kommer att göra ont, men i slutänden gör det allra mest ont att inte hantera det”, säger Jerome Powell enligt Wall Street Journal.

Utsågs av Trump första gången

President Joseph Biden klargjorde i höstas att han skulle utse Jerome Powell till ordförande för en andra period. Motiveringen var att det behövs kontinuitet inför de utmaningar som kommer. Powell utsågs till ordförande för Centralbanken i USA av Donald Trump 2018 efter Barack Obama gav honom en plats i Feds styrelse 2012.

Sex demokrater och tretton republikaner röstade emot utnämnandet.

”Powell och resten av Fed har svikit det amerikanska folket”, säger senator Richard Shelby (R) enligt WSJ. ”Vi borde inte belöna misslyckanden”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Feds dilemma: Att höja eller inte höja räntan [Dagens PS]

Läs även: USA:s inflation blev 8.3 procent i april [Dagens PS]