Inflationen i USA är fortfarande ett problem och trots att landets konsumentprisindex bromsade in i april ökar fortfarande priserna med en årstakt på 8,3 procent.

ANNONS

USA:a centralbank Federal Reserve, Fed, har ett dubbelt mandat för att främja prisstabilitet och maximal sysselsättning och har tvingats höja räntorna i hopp om att få ned landets ihållande inflation, det skriver Fortune.

Men det är ett problem att aktiemarknaden faller, S&P 500 är hittills i år nere nästan 18 procent och tekniktunga Nasdaq har rasat 28 procent i år. Det finns även tecken på att den amerikanska bostadsmarknaden börjar känna av stigande bolåneräntor och förväntningarna på ekonomisk tillväxt minskar.

Fortfarande låg arbetslöshet i USA

I april låg arbetslösheten i USA på en låg nivå, 3,6 procent, men Fed kan få det svårt. Tillväxten kan avstanna i en kommande lågkonjunktur och arbetslösheten kan öka utan att inflationen sjunker. Det är ett fruktat scenario som påminner om stagflationen på 1970-talet.

Vissa experter menar att kampen mot inflationen måste komma i första hand.

”Fed-tjänstemän får inte bli självbelåtna. De har misslyckats. De misslyckas fortfarande. Lyckligtvis är det inte för sent att göra saker rätt genom att leverera prisstabilitet för det amerikanska folket, säger William Luther, ekonom vid American Institute for Economic Research, till Fortune.

ANNONS
ANNONS

Han menar att Fed bör fortsätta att höja sin styrränta tills prisnivån återgår till en pre-pandemisk bana.

Inflationen kan skapa lågkonjunktur

Andra experter oroar sig för att kampen mot inflationen bara kommer driva ekonomin in i en lågkonjunktur.

Nancy Davis, grundare av Quadratic Capital Management, säger till Fortune att Fed:s tjänstemän måste gå på lina för att säkerställa bästa möjliga resultat.

”Om Fed är för aggressiva med sina ansträngningar att bromsa inflationen, kan de skada den övergripande ekonomin och arbetsmarknaden”, säger hon till fortune och menar att det är en fin balansgång för Fed att hantera inflationen utan att skada ekonomin.

Vissa är optimistiska

Andra experter är mer optimistiska och menar att Fed fortfarande kan säkerställa att ekonomin landar mjukt.

ANNONS
ANNONS

”Konsument- och företagsefterfrågan är fortfarande stark, och Fed har fortfarande rörelseutrymme för att göra en mjuk landning,” säger Callie Cox, amerikansk investeringsanalytiker på multi-asset mäklarföretaget eToro, till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA:s inflation blev 8,3 procent i april [Dagens PS]