Priset på olja har stigit flera dagar i rad, men sjönk på onsdagen till 102 dollar (944,51 kronor)fatet. Prisfallet kom efter rykten om att USA kommer att lätta på sin oljereserv.

ANNONS

Upp till 180 miljoner fat olja kan komma att släppas från USA:s oljereserv. Det uppger Bloomberg, som citerar ”människor med insyn” i Bidenadministrationen.

USA:s ledning funderar alltså enligt uppgifterna på att släppa ungefär en miljon fat per dag under flera månader. På torsdag ska OPEC+ ha möte, och organisationen har uppmanat USA att lita på dess strategi för hur marknaden ska hanteras.

Största släppet någonsin

”Förslaget att släppa 180 miljoner fat under ett antal månader är betydande och skulle hjälpa till att lätta på marknaden”, säger Warren Patterson, chef för råvarustrategi hos ING Group i Singapore till Bloomberg.

Om ryktena talar sanning kan ett besked komma så tidigt som idag, enligt tidningens källor. Det skulle i så fall vara det största hål USA någonsin grävt i sin oljereserv, enligt Warren Patterson.

President Joseph Biden har det senaste halvåret beordrat två stora släpp från USA:s oljereserv. Besluten har inte påverkat det rusande priset på olja i någon högre grad.

Opecbeslut kan påverka priset på olja

Tidigare i veckan sa representanter från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten att USA måste lita på den strategi de har för att hantera tillgången på olja. Uttalandet kom efter krav på länderna att producera mer olja. Enligt Bloomberg förväntas OPEC+ besluta om en mindre ökning av produktionen för maj vid mötet idag. Organisationens förra möte, som hölls bara dagar efter Rysslands invasion av Ukraina, avslutades efter rekordkort 13 minuter.

Oljemarknaden kan gå på en ny smäll i och med covid 19-utbrott i Kina. En serie lockdown-beslut har börjat påverka ekonomin i landet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Oljepriset studsar upp igen – brist [Dagens PS]

Läs även: Rysk råolja billig – Indien passar på [Dagens PS]