Dagens PS

USA: Hoppet om ekonomin dalar snabbt

USA
Inflationen ger USA:s Fed-chef Jerome Powell huvudbry. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 11 nov. 2023Publicerad: 11 nov. 2023

Det ser ut att bli en mörk vinter i USA. Den ekonomiska framtidstron bland amerikanarna är knappast på topp, den fortsätter nämligen att dala under hösten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Krigen i Ukraina och Gaza ställer till det för de geopolitiska utsikterna.

Räntor som inte varit så höga på över två decennier gör inte läget bättre. Federal Reserve verkar inte kunna bestämma sig för om det blir fler räntehöjningar framöver vilket i sin tur leder till nervositet på Wall Street som såg sina index dala i veckan.

Ekonomin i fokus

Med så många saker att tänka på samtidigt har ekonomin seglat upp och inte bara blivit den viktigaste frågan för många amerikanare, men även en allt mer pressande huvudvärk.

Det är framför allt de stigande räntorna som gör att förtroendet för de ekonomiska utsikterna dalar i landet, genom nya undersökningar. Enligt en undersökning som lades fram under fredagen av University of Michigan har konsumentförtroendet minskat med fem procent i november. Det innebär att höstens dystra ekonomiska statistik fortsätter för fjärde månaden i rad, efter att ha visat positiva siffror under sommaren.

Medan aktieägare från toppskiftet fortsatt är nöjda med den ekonomiska utvecklingen, på grund av gröna siffror på börsen, minskar förtroendet mest bland låginkomstagare och unga amerikanare.

Feds kamp med inflationen

Samtidigt ser det inte ut som att Feds arbete med att få ner inflationen till 2 procent går åt rätt håll. Centralbankens inflationsförväntningar steg nämligen till 3,2 procent på lång sikt, den högsta nivån sedan 2011, skriver CNN.

ANNONS

“Ökningen av de långsiktiga inflationsförväntningarna indikerar att konsumenterna inte är övertygade om att Fed kan uppfylla sitt inflationsmandat”, säger Jeffrey Roach, chefsekonom på LPL Financial.

Läs även:

Europas börser faller – global data oroar – Dagens PS

Storbritannien undviker recession – trots nolltillväxt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS