Dagens PS

Wall Street på rött – Fed oroar

Wall Street
Torsdagen var en nagelbitare på Wall Street efter att samtliga stora index gick ner. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 10 nov. 2023

Samtliga tre stora index gick ner på Wall Street under torsdagen. Det verkar som att investerare inte riktigt vet hur de ska tolka Feds ord framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För S&P 500 innebar det att åtta dagars uppgång på Wall Street därmed fick ett slut, där indexet gick ner med 0,8 procent. För Dow Jones blev nergången 0,7 procent och Nasdaq dalade ytterligare en bit – med 0,9 procent.

Dålig stämning på Wall Street

Stämningen är redan körd i botten, i alla fall om man frågar Wall Street-topparna som viftar med röda flaggor och varnar för att marknaderna ska ta stryk av fler geopolitiska händelser, eller något annat oväntat i världen.

Även Mike Wilson som är aktiestrateg och investeringschef på Morgan Stanley håller i handbromsen under årets sista månader. Wilson brukar rankas högt när det gäller att förutspå börsen och han uppger att det ser ut att bli en dipp på tio procent fram till årsskiftet.

ANNONS

Senaste nytt

Feds osäkerhet ökar nervositeten

Federal Reserve med chefen Jerome Powell i spetsen verkar inte heller veta i vilken riktning stryrräntan kommer ta under resen av året, och det spär givetvis ytterligare på nervositeten hos investerarna på Wall Street.

“Vi är fast beslutna att uppnå en penningpolitik som är tillräckligt restriktiv för att få ner inflationen till 2 procent över tiden, men vi är inte övertygade om att vi har uppnått en sådan hållning ännu”, uppgav Powell på torsdagen.

Samtidigt som indexen faller så stiger räntorna på statsobligationerna i USA, där den 10-åriga räntan steg till drygt till 4,6 procent och den 30-åriga räntan ökade till över 4,7 procent.

ANNONS

Wall Street hålls ner

Och det är just denna osäkerhet i vilken riktning räntorna kommer fortsätta att ta som håller nere Wall Street.

“Räntevolatilitet dominerar aktiemarknaden”, säger Michael Arone från State Street Global Advisors.

Han säger att även om marknaden hittills i år kommer ses som positiv så kan allt hända framöver – helt beroende på vad som händer med räntorna, berättar CNBC.

Läs även:

Privata aktörer – Wall Streets nya kungar – Dagens PS

Tillväxtmarknader mosar Wall Street i IPO:er – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS