USA hjälpte de ukrainska styrkorna att sänka det ryska flaggskeppet RFS Moskva. Enligt NBC USA hjälpte de ukrainska styrkorna att sänka det ryska flaggskeppet RFS Moskva. USA lät Ukraina veta vilket skepp det var, och var det fanns.

ANNONS

Att Svarta havs-flottans flaggskepp RFS Moskva träffades av två ukrainska Neptunemissiler och sjönk 14 april är en pinsam historia för Kreml och Vladimir Putin, och en av Ukrainas största framgångar i kriget.

Ryssarna själva förnekar att det var ukrainska missiler som sänkte robotkryssaren . I stället påstår man att en brand bröt ut på fartyget efter att ammunition exploderat, och att fartyget kantrade och sjönk när det bogserades. Vad som hänt med den 510 man starka besättningen är inte klart.

USA bidrog med positionen

Nu kommer alltså uppgifter om att Ukraina fick hjälp av USA:s underrättelsetjänst för att sänka flaggskeppet. Ukraina har bett USA om hjälp med underrättelser om ett fartyg i Svarta havet söder om Odessa. USA har då identifierat fartyget som robotkryssaren RFS Moskva, och pekat ut fartygets exakta position, enligt NBC.

Visste inget om attacken

NBC:s källor säger att USA inte visste om att Ukraina planerade att attackera fartyget, och att man inte var delaktig i beslutet att slå till mot det. Underrättelser delas med Ukraina för att hjälpa till att försvara landet, enligt NBC:s källor. 

Robotkryssaren RFS Moskva ledde enligt BBC sjöangreppen mot Ukraina, och förlisningen är både symboliskt och militärt ett hårt slag mot Ryssland.

Ingen information om generalerna

USA:s försvarsdepartement har inte kommenterat uppgifterna. Däremot har John Kirby, talesperson för Pentagon, tidigare förnekat att USA bistått Ukraina med uppgifter som lett till att flera ryska generaler dödats.

USA hjälpte Ukraina att sänka ryska skeppet
Pentagon har inte kommenterat uppgifterna om sänkningen av Moskva. Foto: TT

”Vi tillhandahåller inte underrättelser om var höga militära ledare på slagfältet befinner sig eller deltar i de beslut ukrainsk militär tar om vilka mål man ska slå till emot”, säger han. ”De fattar sina egna beslut, och vidtar sina egna åtgärder.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssland förnekar fullskaligt krig 9 maj [Dagens PS]

Läs även: Så sänkte Ukraina Rysslands flaggskepp RFS Moskva [Dagens PS]