Ryssland tillbakavisar ett fullskaligt krig den 9 maj. Västvärlden hävdar att Vladimir Putin kommer se segerdagen som en eskalering av kriget.

ANNONS

Enligt Moskva befinner sig Ryssland inte ens i krig utan det rör sig om en ”särskild militär operation” i Ukraina.

Förklarar fullskaligt krig på 9 maj

Men snart kan det bli nya tongångar när Ryssland firar nazisternas kapitulation i andra världskriget, vilket inträffade 9 maj. Västerländska tjänstemän uppger att president Vladimir Putin kan använda segerparaden för att tillkännage ett fullskaligt krig – som kan leda till stora eskaleringar, rapporterar BBC.

Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov finns det dock inte någon sanning i ryktena ”överhuvudtaget”. Hittills har ryska tjänstemän hänvisat till den ”särskilda militära operationen” som ett sätt att ”demilitarisera” och ”avnazifiera” landet.

Samtidigt håller Ukraina andan inför 9 maj. Den ukrainska politikern Alyona Shkrum säger att läget i landet kommer förvärras betydligt inför segerdagen.

”Vi förväntar oss att det kommer att det kommer bli tufft här i Kiev och i Odesa och i Mariupol och i andra städer den 9 maj.”

Symbolisk dag

Enligt henne är det en symbolisk dag för Vladimir Putin och ”för det imperium han försöker bygga”.

”Han tar någon slags segerdag och han förvandlar det till en stor kamp mot nazister, vilket uppenbarligen är rysk propaganda och löjligt”, säger hon vidare.

ANNONS
ANNONS

Även om Ryssland viftar bort påståenden om att ett fullskaligt krig med eskaleringar snart kan ske, så sa de samma sak innan kriget startade 24 februari – att en förestående invasion var ”västerländsk hysteri och propaganda”.

När invasionen väl kom så överraskade den till och med många ukrainare.

Läs även: Ukrainakriget bromsar europeisk arbetsmarknad [Dagens PS]