Sannolikheten för en recession i USA de närmaste tolv månaderna är 28 procent enligt ekonomer, visar en WSJ-granskning.

ANNONS

I januari bedömde 18 procent av de amerikanska ekonomerna att en kraftigt lågkonjunktur – en recession – skulle inträffa under de kommande tolv månaderna.

Nu anser ekonomerna i sin prognos att risken för att en recession blir verklighet är 28 procent under det närmaste året, visar kartläggningen som The Wall Street Journal gjort.

Framför allt ser experterna ett scenario framför sig med en aggressiv penningpolitik från USA:s centralbank Federal Reserve för att få bukt med den skenande inflationen.

Det är den främsta utlösande faktorn av en lågkonjunktur, enligt bedömarna.

Skruvar ner tillväxtprognoserna

I februari nådde inflationen i USA 7,9 procent och Fed väntas ta till tuffa åtgärder för att kyla ner ekonomin och på så vis dämpa inflationstrycket.

Ekonomerna på Wall Street har justerat ned sina tillväxtprognoser i år på grund av inflationen.

Det är inte bar Fed utan också Rysslands krig i Ukraina som oroar ekonomerna.

ANNONS
ANNONS

”Ukrainakrisen kommer att ge ytterligare ett uppsving för inflationen på kort sikt, men den löneprisspiral som redan har startat är ett mer permanent hot mot prisstabiliteten”, säger Philip Marey, senior amerikansk strateg på Rabobank, till WSJ.

En majoritet av ekonomerna som tidningen hänvisar till, 63 procent, tror fortfarande att Fed lyckas bemästra inflationen utan att effekten blir en recession. Något som beskrivs som en mjuklandning av den amerikanska ekonomin.

Läs även: Skarpa varningen: ”Skadar alla finansiella tillgångar” [Dagens PS]