Jim Bianco, marknadsforskare, varnar för att det inte finns någonstans att gömma sig för ”blodbadet” som ”skadar alla finansiella tillgångar”.

ANNONS

”Så småningom kommer detta att komma tillbaka och skada alla finansiella tillgångar”, sade marknadsforskaren Jim Bianco, tillika chef för Bianco Research, till CNBC:s ”Fast Money” på torsdagen.

Han ser utsikterna som små eller rentav obefintliga för aktieinvesterare att fly turbulensen på obligationsmarknaden.

Kritiska penningpolitiska åtgärder från USA:s centralbank Federal Reserve – för att få bukt med den skenande inflationen – ger ytterligare bränsle till brasan, varnar Jim Bianco och slår fast att förlusterna kommer att bli omfattande på Wall Street.

Jim Bianco: Fed-åtgärderna har tagit för lång tid

Han anser att Fed väntat för länge med att både dra tillbaka pandemistimulanserna och att höja räntan.

”Påståendet förra året om att inflationen skulle vara begränsad och övergående är utan tvekan en av de sämsta prognoserna i Federal Reserves historia”, konstaterar Bianco.

Fed har målat in sig i ett hörn som den amerikanska centralbanken nu har svårt att ta sig ur. Just på grund av räntehöjningarna dröjt för länge, anser han.

”De (Fed, red.anm) vill ha lägre inflation, och de kommer att höja räntan tills de får lägre inflation. Hur ska de kunna göra det? Det kommer att bromsa efterfrågan.”

Experten och marknadsforskaren befarar att centralbanken begår ”ett misstag”

Helst ser han att Fed höjer räntan 75 räntepunkter vid nästa policymöte 3 och 4 maj, men han räknar med att det blir en höjning med 50 räntepunkter då och vid varje Fed-möte den närmaste tiden framöver.

ANNONS
ANNONS

Någon tillbakagång till en höjning med 25 räntepunkter tror han inte på.

Jim Bianco menar att centralbanken vill tygla inflationen samtidigt som den inte vill skapa kaos på finansmarknaden, men det är högst troligt att Fed begår ”ett misstag”, enligt experten, uppger CNBC.

Läs även: Världsekonomier nära recession [Dagens PS]