USA-börsen gick upp under tisdagen sedan det ser ut som att Ukrainakrisen lättar. De stora indexen steg medan energipriserna minskade.

ANNONS

Det står klart att Ryssland har dragit tillbaka trupper från Ukrainas gräns, vilket på tisdagen fick de amerikanska indexen att gå upp.

USA-börsen gick upp

S&P 500 steg med 1,6 procent och bröt därmed tre dagars nedgång, skriver The Wall Street Journal.

Även Dow Jones Industrial Average ökade, med 1,2 procent, och Nasdaq Composite med 2,5 procent.

Oljepriset närmade sig 100 dollar per fat på måndagen och har inte legat så högt på åtta år som Dagens PS berättade.

Oljepriset följde emellertid börsen och gick ner under tisdagen, med 3,3 procent.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har krigshotet mellan Ryssland och Ukraina överskuggat det redan pressande inflationshotet.

Trots att Ryssland drar tillbaka några styrkor innebär det inte att Vladimir Putin har övergivit sina planer på att invadera Ukraina.

Europeiska och amerikanska tjänstemän säger att de inte sett bevis på en betydande neddragning av styrkorna. Samtidigt uppgav den ukrainska regeringen på tisdagen att en misstänkt cyberattack hade drabbat landets försvarsministerium och två statliga banker.

”Jag tror inte att problemen är lösta bara för att vi hade en lyckad dag”, säger Vincent Deluard, global makrostrateg på StoneX.

Hotet finns kvar – påverkar energipriserna

Hotet hänger kvar, och vad som händer härnäst kommer påverka stora delar av världen eftersom Ryssland är en av världens största leverantörer av olja, såväl som den största exportören av vete och en stor producent av nyckelmetaller, som aluminium och nickel. Samtidigt är Ukraina en viktig transitväg för Europas naturgasförsörjning.

ANNONS
ANNONS

”En konflikt som pressar råvarupriserna och inflationen högre kan få centralbankerna att höja räntorna snabbare än planerat”, uppger Hani Redha, fondförvaltare på PineBridge Investments.

Enligt honom följer marknaden snabbt tidningsrubrikerna så ”vi måste vara försiktiga med nyheter som denna.”

Läs även: Frankrike: Putin trappar ned i Ukraina [Dagens PS]